Terug naar zoekresultaten

Optimaliserende regeling (van opstarten) verwarming

Beschrijving

Een optimaliserende cv-regeling zorgt ervoor dat een gebouw ‘s ochtends / bij aanvang van het gebruik behaaglijk warm is dat het opwarmen zo kort mogelijk duurt. De regeling zorgt dat de cv-installatie eerder gaat stoken bij een lage buitentemperatuur (bijvoorbeeld -10 °C) dan bij een hogere buitentemperatuur (bijvoorbeeld 15 °C). Er zijn twee typen optimaliserende regelingen:

  1. Bij grote complexe gebouwen heeft de regeling een binnen- en buitentemperatuursensor. Op basis van de buitentemperatuur, de binnentemperatuur en de snelheid, waarmee het gebouw in de afgelopen dag is opgewarmd, wordt het opstarttijdstip van het verwarmingsproces bepaald;
  2. Bij kleine minder complexe gebouwen heeft de regeling alleen een binnentemperatuursensor. Op de regelapparatuur moet worden aangegeven of het een ‘zwaar’ of een ‘licht’ gebouw betreft. De regelapparatuur berekent vervolgens op basis van de heersende binnentemperatuur het opstarttijdstip voor het opwarmproces.

De optimaliserende regeling is uitermate geschikt om de verwarmingsinstallatie per groep te regelen. Per groep kan, afhankelijk van de gebruiksfunctie van de betreffende ruimten en de geveloriëntatie, een aparte stooklijn en nachtverlaging worden ingesteld. Hierdoor wordt nauwkeuriger aangesloten bij de individuele warmtevraag per groep.

Voor een goede werking van een optimaliserende regeling is de locatie van de sensoren zeer bepalend. Controleer jaarlijks of de binnensensor nog wel in een representatieve ruimte zit. Zie de tip Temperatuursensoren klimaatinstallatie op de juiste plaats.

Toepasbaarheid

De maatregel is van toepassing op een cv-ketel die alleen door een klokregeling wordt in- en uitgeschakeld. Je kunt aan het opstarttijdstip zien of jouw cv alleen door een klokregeling wordt in- en uitgeschakeld. Als het ingestelde tijdstip enige (of vele) uren vroeger is dan de start van de gebruikstijd van het gebouw zal vrijwel altijd sprake zijn van een klokregeling. Wanneer de ingestelde tijd via de regelapparatuur gelijk is aan de start van de gebruikstijd van het gebouw, zal vrijwel altijd sprake zijn van een optimaliserende cv-regeling. De meest regelingen van klimaatinstallaties bevatten deze functionaliteit. Als dat niet is het geval is kan de bestaande regeling worden vervangen.

Milieu aspecten

Het effect van de maatregel is het grootst bij gebouwen die:

  • slecht zijn geïsoleerd;
  • veel kieren en spleten hebben (waardoor altijd sprake is van veel ventilatie).

Met een optimalisatie kan 5 tot 15% op het jaarlijkse gasverbruik worden bespaard.

Financiële aspecten

De maatregel is uitsluitend rendabel in gebouwen die maar een deel van de gehele dag in gebruik zijn (zoals de meeste kantoorgebouwen, supermarkten en werkruimten).

Wanneer geen optimalisatie aanwezig is, varieert de investering van € 100 voor een eenvoudige cv-installatie tot € 700 per cv-groep voor grote cv-installaties (2015). De gemiddelde terugverdientijd is 0 tot 1 jaar.

Aanvullende informatie

  • Geef minimaal éénmaal per jaar de opstarttijden (voor het verwarmen van het gebouw) aan de installateur door.
  • Controleer jaarlijks of het inschakeltijdstip van de cv-installatie met het te verwachte inschakeltijdstip overeenkomt. TIP: veel cv-installaties geven het laatste inschakeltijdstip op een display weer. Voor een betere analyse is het raadzaam om gedurende één week een (schrijvende) temperatuurmeting uit te voeren.

Bronnen: Stichting Stimular, Erkende Maatregelenlijst 2019

De maatregel is afkomstig van Stimular.nl, een website die actueel gehouden wordt door Stichting Stimular. Op Stimular.nl vindt u nog meer besparingstips, voorbeelden en inspiratie, ook voor andere branches.