Terug naar zoekresultaten

Grootschalige isolatiemaatregelen

Beschrijving

Door het aanbrengen van isolatie wordt onnodig warmteverlies voorkomen. Met isolatie worden de energiekosten verlaagd en tegelijkertijd het comfort verhoogd.

Overweeg de volgende maatregelen:

Wanneer een pand goed geïsoleerd is, wordt het mogelijk om aan te sluiten op verwarming met een lage temperatuur (bijvoorbeeld vloerverwarming en klimaatplafonds) en gebruik te gaan maken van duurzame / fossielvrije warmtebronnen. Zie ook tips Lagetemperatuur­verwarming en Duurzame warmte voor ruimteverwarming.

Toepasbaarheid

De maatregelen zijn toepasbaar op verwarmde, slecht geïsoleerde gebouwen. Dakisolatie wordt meestal toegepast bij vervanging van de dakbedekking.

Zorg bij stevig (na)isoleren voor goede ventilatie. Voorheen werd er (onbewust) geventileerd via kieren.

Milieu aspecten

Besparing op aardgas en elektrische koeling. In de winter is het warmteverlies kleiner en in de zomer komt minder warmte het gebouw binnen. Bijkomend voordeel is dat de isolatielaag omgevingsgeluiden absorbeert.

Financiële aspecten

Investeringskosten en terugverdientijden verschillen per maatregel.

Isolatie voor bestaande constructies staat op de Energielijst (2024, code 210403) en komt daarom, onder voorwaarden, in aanmerking voor Energie Investerings Aftrek (EIA). Dit betekent dat je een extra bedrag ter grootte van 40% (2024) van het investeringsbedrag ten laste mag brengen van de winst. Zie voor meer informatie www.rvo.nl/eia. De maatregel is in 2023 uitgebreid, waardoor het mogelijk is om de kosten voor kierdichting en blowerdoortesten mee te melden.

Bron: Stichting Stimular

De maatregel is afkomstig van Stimular.nl, een website die actueel gehouden wordt door Stichting Stimular. Op Stimular.nl vindt u nog meer besparingstips, voorbeelden en inspiratie, ook voor andere branches.