Energiemanagement
Beschrijving: Wat is energiemanagement?
Energiemanagement houdt in dat je inzicht hebt in het energieverbruik en mogelijke besparingen binnen jouw bedrijf of organisatie en stuurt op het beheersen en verminderen van (fossiel) energieverbruik. Medewerkers zijn op de hoogte van hun rol wat betreft energiebesparing en ook naar klanten toe kan hierover gecommuniceerd worden.
Een energiemanagementsysteem is een PDCA-cyclus
Energiemanagement is een doorlopend proces. De basis wordt gevormd door een Plan-Do-Check-Act cyclus:
Plan
a. Definieer de energieverbruikers.
b. Maak iemand in het bedrijf verantwoordelijk voor energiemanagement.
c. Meet en registreer het energieverbruik periodiek. Zie ook maatregel Registreer en analyseer energieverbruik | energiebeheersysteem, EBS.
d. Formuleer doelstellingen op basis van analyse van verbruiksgegevens.
Do
a1. Bepaal energiebesparende maatregelen.
a2. Bewaak de eerder genomen energiebesparing(smaatregelen).
b. Voer energiebesparende maatregelen uit.
Check
a. Monitor de maatregelen.
b. Beoordeel het effect van de maatregelen.
Act
a. Stel te nemen maatregelen bij.
b. Communiceer over energieverbruik, doelstellingen en behaalde resultaten (intern en extern). Zie ook maatregel Communiceer over duurzaamheid.
Er is een internationale norm (ISO 50001) om een energiemanagementsysteem op te zetten. Een bedrijf kan zijn energiemanagementsysteem laten certificeren volgens deze norm.
Toepasbaarheid van energiemanagement
Het opzetten van energiemanagement is algemeen toepasbaar. Vaak focust energiemanagement alleen op gebouwgebonden energieverbruik, maar het is raadzaam ook vervoer mee te nemen.
Het is vooral rendabel in de energie-intensieve industrie of wanneer je grootverbruiker bent. Een energiemanagementsysteem is verplicht voor ETS-ondernemingen en vanaf niveau 3 van de CO2-Prestatieladder. Val je niet onder deze doelgroep, raadpleeg dan maatregel Registreer en analyseer energieverbruik | energiebeheersysteem, EBS.
In grotere (productie)bedrijven wordt energiemanagement voor gebouwen vaak ondersteund door een computergestuurd energiemanagement systeem waarmee de diverse energiestromen in het bedrijf gemonitord worden en het energieverbruik en de piekbelasting kan worden bijgestuurd door het in- en uitschakelen/bijregelen van energieverbruikers. Zie ook Energiemonitoring van machines in de industrie.
Milieuaspecten: Wat bespaart energiemanagement?
Een energiemanagementsysteem zelf bespaart geen energie maar zal in de praktijk wel resulteren in besparingen omdat het energieverbruik systematisch gemonitord wordt en er continu aandacht is voor energiebesparing.
Financiële aspecten: wat kost energiemanagement?
Een energiemanagementsysteem leidt gemiddeld tot 5 tot 10% (extra) besparing op het energieverbruik. De benodigde investering om een energiemanagementsysteem in stand te houden hangt sterk af van het bedrijf, maar zal meestal niet meer dan een paar procent van de energiekosten bedragen.
Bron: NEN ISO 50001, CO2-Prestatieladder, Stichting Stimular
De maatregel is afkomstig van Stimular.nl, een website die actueel gehouden wordt door Stichting Stimular. Op Stimular.nl vindt u nog meer besparingstips, voorbeelden en inspiratie, ook voor andere branches.