Terug naar zoekresultaten

Frequentieregeling circulatiepomp zwembadwater

Beschrijving

Voor fysieke en chemische reiniging en verwarming van het zwembadwater is een circulatievoorziening van het zwemwater aanwezig. Buiten gebruikstijden vervuilt het zwembadwater niet of nauwelijks. Er hoeft minder water rondgepompt en gefilterd te worden. Voorzie daarom de pomp van een frequentieregelaar. Hierdoor wordt het toerental van de pomp aangepast en geoptimaliseerd voor de situatie. Bij lager toerental / lagere druk neemt de elektromotor een lager elektrisch vermogen op. Dit is een besparing op het elektriciteitsverbruik van de pomp.

Indien een 100% overstroomgoot rondom het zwembad aanwezig is kan een frequentieregelaar met een schakelklok geplaatst worden. De schakelklok maakt het mogelijk om de pomp buiten de gebruikstijden op een lager toerental te laten draaien. De toerenregeling optimaliseert het toerental hierbij op het werkpunt van de pomp.

Frequentie pompen voor zwembadwater regelkasten
Bron foto: Kijk! Duurzaam! bij ASVZ in opdracht van Expertisecentrum Verduurzaming Zorg .

Er zijn twee voordelen ten opzichte van een conventionele pomp:

  1. Minder elektriciteitsverbruik
  2. Minder slijtage aan de kleppen door verlaagde druk. Een conventionele pomp werkt altijd op maximale druk, wat de kans op schade aan de kleppen en te hoge watersnelheid vergroot. Een lagere druk (door een lager toerental) voorkomt onnodige slijtage.

Het aanpassen van het toerental is gebaseerd op het aanpassen van de frequentie van de elektrische stroom van de elektromotor van de circulatiepomp. Frequentieregelingen zijn voor elk gewenst vermogen leverbaar en zijn vaak geïntegreerd in de pomp. De frequentieregeling kan ook op de elektromotor aanwezig zijn, in de schakelkast of in de nabijheid van de elektromotor. In het geval van een externe frequentieregelaar is vaak op een display de actuele frequentie zichtbaar.

Toepasbaarheid

Deze maatregel is mogelijk bij een conventionele pomp, mits de pomp geschikt is voor sturing met een frequentieregelaar. Indien een 100% overstroomgoot aanwezig is kan aanvullend een schakelklok geplaatst worden.

Zie voor meer algemene informatie en toepasbaarheid ook tip Toerenregelaar (zoals frequentieregelaar) pompen.

Frequentie pompen voor zwembadwater
Bron foto: Kijk! Duurzaam! bij ASVZ in opdracht van Expertisecentrum Verduurzaming Zorg .

Milieu aspecten

Een conventionele pomp werkt met vol vermogen (hoge druk en hoog toerental) of staat uit. Hoewel op vol vermogen het water sneller verplaatst wordt en sneller gereinigd, kost het hoge toerental relatief meer energie. Daarnaast kost het opstarten van de conventionele pomp extra energie. De frequentieregelaar zorgt voor minder start- en stopmomenten. Een frequentiegeregelde pomp kan op jaarbasis tot 20.000 kWh besparen bij een zwembad van 15 × 25 × 1,80 m.

Financiële aspecten

Niet bekend. Vraag een offerte aan bij uw huisinstallateur.

Aanvullende informatie

Hoe vuiler het filterpakket hoe meer weerstand en hoe hoger de druk zal zijn om dezelfde hoeveelheid per tijdseenheid (debiet) zwembadwater te circuleren. Regelmatig terugspoelen van het filter zal de benodigde druk, en dus het elektriciteitsverbruik, verminderen.

Bronnen: Stichting Stimular, Erkende Maatregelenlijst 2019

De maatregel is afkomstig van Stimular.nl, een website die actueel gehouden wordt door Stichting Stimular. Op Stimular.nl vindt u nog meer besparingstips, voorbeelden en inspiratie, ook voor andere branches.