Terug naar zoekresultaten

Efficiënt koelen

Beschrijving

Op gebouwkoeling kan met simpele maatregelen bespaard worden.

Regeling

 1. Zorg dat de koeling niet aan kan als de verwarming aan staat. Controleer de regeling / afstemming met de verwarming. Zie ook de top Stel een dode zone in tussen koelen en verwarmen.
 2. Stel de thermostaat in op 23 of 24 °C in plaats van 20 °C. Er hoeft dan namelijk minder gekoeld te worden.
 3. Zorg dat het verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur niet groter is dan 5 °C (topkoeling). Als dit verschil groter wordt stijgt het energieverbruik. Het energieverbruik van de airconditioning wordt bepaald namelijk door het temperatuurverschil tussen binnen en buiten. Gebruikers ervaren een te groot temperatuurverschil over het algemeen ook als onprettig.

Techniek

 1. Koel door warmteoverlast bij de bron af te zuigen. Toepasbaar bij ruimten met een of meerdere apparaten met een hoge warmteproductie en daarmee een te hoge binnentemperatuur. Bijvoorbeeld een serverruimte, een ruimte met kopieerapparatuur of een ruimte met compressoren.
 2. Onderzoek bij mechanisch geventileerde gebouwen of nachtventilatie mogelijk is. Lees de tip Zomernachtventilatie.
 3. Koel bij lage buitenluchttemperatuur rechtstreeks met buitenlucht (via een warmtewisselaar). Zie de tip Koel met koude buitenlucht.
 4. Zorg ervoor dat de condensor – waarmee de koelmotor zijn warmte naar buiten afvoert – op een zo koel mogelijke plaats staat. De condensor kan zijn warmte dan goed kwijt. Zet deze dus niet in de zon, op een plat zwart dak of in een hoekje. Lees meer in de tip Goede luchtstroming langs de condensor van de gebouwkoeling. Zorg dat een airco de warme lucht niet terug de ruimte in blaast.
 5. Isoleer de leidingen van de koelmotor naar de airco. Dat voorkomt dat er onderweg koeling verloren gaat.
 6. Onderhoud de verdampers goed.
 7. Maak platte daken nat. Dat houdt de ruimte eronder koel.

Gedrag 

 1. Zorg dat er zo min mogelijk warmte van verlichting moet worden gekoeld. Gebruik daarom energiezuinige lampen, die geven in tegenstelling tot bijvoorbeeld gloeilampen nauwelijks warmte af.
 2. Maak gebruik van de zonwering. Lees meer in de tip Zonwering.
 3. Houd in een ruimte die wordt gekoeld ramen en deuren zoveel mogelijk dicht. Als er warme buitenlucht binnenkomt, doet die het effect van de koeling volledig te niet.
 4. Doe verlichting, computer en andere apparatuur uit als de ruimte verlaten is. Lees meer in de tip Zet apparatuur uit buiten werktijd.

Toepasbaarheid

Deze maatregel is toepasbaar daar waar gebruik gemaakt wordt van airconditioning, vooral in winkels en showrooms.

Milieu aspecten

Vermindering van het energieverbruik voor ruimtekoeling.

Financiële aspecten

Afhankelijk van de relevante maatregelen. Deze maatregelen verdienen zich over het algemeen in korte tijd terug.

Een warmtewisselaar voor vrije koeling staat op de Energielijst (2020, code 210206). Deze maatregel komt daarom, onder voorwaarden, in aanmerking voor Energie Investerings Aftrek (EIA). Dit betekent dat je een extra bedrag ter grootte van 45% (2020) van het investeringsbedrag ten laste mag brengen van de winst.
Zie voor meer informatie: www.rvo.nl/energie-investeringsaftrek

Aanvullende informatie

Als het koelvermogen op gebouwniveau meer is dan 12 kW, dan moet je iedere vijf jaar het systeem laten keuren. Bekijk de infographic over de EPBD Aircokeuring

Bron: Infomil, Energiecentrum

De maatregel is afkomstig van Stimular.nl, een website die actueel gehouden wordt door Stichting Stimular. Op Stimular.nl vindt u nog meer besparingstips, voorbeelden en inspiratie, ook voor andere branches.