10 zorginstellingen in Breda gaan voor keurmerk Milieuthermometer Zorg

Op 9 maart kwamen 9 Bredase zorginstellingen voor de vierde keer bij elkaar om kennis uit te wisselen over verduurzamen van de eigen organisaties. Tijdens deze bijeenkomst tekende Revant, expertisecentrum voor medisch, specialistische revalidatie, de Green Deal Zorg. Dit is de 10e Bredase instelling die meedoet en het startschot voor Revant om met de Milieuthermometer zorg aan de slag te gaan.
Wethouder Paul de Beer: ”Breda is trots op de betrokkenheid van deze instellingen. Zij vormen met elkaar de grootste werkgever van Breda. Een mooi voorbeeld voor andere sectoren! Deze samenwerking aan duurzaamheid brengt de Bredase doelstelling om in 2044 klimaatneutraal te zijn dichterbij.”
Duurzaamheid logische stap voor Revant

Revant is aan de Brabantlaan gevestigd en is een revalidatiecentrum met duizenden cliënten en 70 bedden. Naast de locatie in Breda hebben zij ook drie locaties in Zeeland. Duurzaamheid is een logische stap voor Revant. In 2013 zijn de ketels vervangen door HR-ketels en momenteel wordt de verlichting gefaseerd vervangen door LED. Martijn Dirken: “Door thema voor thema milieu aandacht te geven kunnen we gefaseerd investeren en stap voor stap een duurzame organisatie neerzetten.”

Certificering eerste locatie

Serviceresidentie Vredenbergh aan de Lovensdijkstraat wordt binnenkort als eerste locatie gecertificeerd voor de Milieuthermometer, niveau Brons. Het pand is opgeleverd in 2009, daardoor zijn de meeste technische duurzaamheidsmaatregelen bij de bouw al gerealiseerd. Daarnaast wordt hard gewerkt aan het terugdringen van voedselverspilling en integreren van duurzaamheid in de inkoopprocessen. Wouter van Gorp: “De samenwerking met de gemeente heeft duurzaamheid intern hoger op de agenda gezet”

Green Deal Zorginstellingen

Breda ondertekende samen met onder andere Amsterdam, Rotterdam, Haarlem en Leiden de landelijke Green Deal Nederland op weg naar Duurzame Zorg. De Gemeente ondersteunt haar zorginstellingen bij het invullen van de groene ambities. Zo werken de zorginstellingen aan duurzaam inkopen, energiebesparing, efficiënter waterverbruik, het terugdringen van voedselverspilling, vervoer van medewerkers van en naar het werk en afvalverwerking.