15 JAAR BENCHMARKEN BLIJFT NUTTIG

20 augustus 2020Het blijft zinvol om jaarlijks je milieu-impact met andere organisaties te vergelijken. Dat bewijzen de ziekenhuizen die al 15 jaar benchmarken met de Milieubarometer. De voordelen volgens hen: ervaringen uitwisselen, meer inzicht, kostenbesparingen en klankbord voor nieuwe besparingsmaatregelen. Bovendien levert het een branchegemiddelde voor ziekenhuizen op.

Werkgroep
De ziekenhuizen vormen samen de werkgroep monitoring, onderdeel van Milieuplatform Zorgsector. De groep groeit al 15 jaar en bestaat inmiddels uit milieucoördinatoren van 32 ziekenhuizen. Ieder lid berekent jaarlijks haar milieu- en CO2-impact met de Milieubarometer. De groep vergelijkt de resultaten onderling op een jaarlijkse bijeenkomst. Vervolgens stelt Judith de Bree, duurzaamheidsadviseur van Stichting Stimular, het branchegemiddelde voor ziekenhuizen op.

Blijft interessant
Een aantal van de werkgroepleden is al jarenlang actieve deelnemer. Hildy Treffers: “Tergooi Ziekenhuis gebruikt sinds 2007 de Milieubarometer en ik blijf het interessant vinden om te benchmarken. Je leert zo veel als je goed inzicht hebt in je eigen situatie en luistert naar de oplossingen van anderen uit de werkgroep.”

Kostenbesparing
Een paar jaar terug viel het bij de benchmark op dat er heel grote verschillen waren in de milieu-impact van het afvalwater. Toen de ziekenhuizen onderling hun facturen vergeleken bleek dat niet alle waterzuiveringsbedrijven met dezelfde ‘vervuilingseenheden’ rekenden. Een aantal gebruikte onterecht een te hoge vervuilingseenheid. De milieucoördinatoren hebben het aangekaart wat leidde tot een kostenbesparing voor de ziekenhuizen.

Klimaatdoelen
Volgens de milieucoördinatoren helpt de input van de werkgroep hen om te voldoen aan de gestelde klimaatdoelen en de daarbij horende wet- en regelgeving. Een duurzaamheidsmaatregel uitvoeren in een ziekenhuis is vaak een groot en kostbaar traject. Het is handig om dan concullega’s om input te vragen. Hoe hebben anderen dat gedaan? Wat was de impact daarvan in de Milieubarometer?

Hergebruik pacemakers?
”Wat doen jullie met het afval van afgedane pacemakers?” Een simpele vraag, met een simpel antwoord: “gewoon bij het klein chemisch afval.” Maar dat is eigenlijk verspilling, vertelt één van de werkgroepleden, want een pacemaker zit boordevol waardevolle grondstoffen. Zou hergebruik van onderdelen een duurzamere optie zijn? Die vraag gaat mee om uit te zoeken voor de volgende bijeenkomst.

Zelf aan de slag
Het vergelijken van je milieuresultaten met het branchegemiddelde is voor alle zorginstellingen een goede manier om besparingsmogelijkheden op te sporen. Leden van Milieuplatform Zorgsector kunnen een gratis Milieubarometer startaccount aanmaken. Ben je nieuwsgierig hoe anderen het doen? Sluit je aan bij de werkgroep monitoring. Dat levert ook nog eens een extra punt op voor het Milieuthermometer Zorg certificaat.