Campagne Zorg voor Energie 2023: doe mee!

1-3-2023

Milieu Platform Zorgsector (MPZ) en het Expertisecentrum Verduurzaming Zorg (EVZ) roepen álle zorginstellingen op om in de week van 9 t/m 13 oktober binnen hun zorginstelling een actieweek voor energiebesparing te organiseren. We ontwikkelen informatie- en campagnemateriaal dat je daarvoor kunt inzetten. Ook zorgen we voor media-aandacht om de campagne te ondersteunen.

Dit is een vervolg op de succesvolle energiebesparingscampagne van 2022. Ruim 190 zorgaanbieders deden hieraan toen mee, met samen meer dan 400.000 medewerkers. begin september zitten we al op 200 deelnemende organisaties met 3.800 locaties waar 500.000 mensen werken. Doe mee en meld je NU aan voor Zorg voor Energie 2023!
De aanmeldingen blijven binnen stromen. Weten wie er meedoen? Kijk hier voor een overzicht van deelnemers.

Bewustwording en er naar handelen

Veel zorgorganisaties hebben met de CO2-routekaart al een aanpak opgesteld om toe te werken naar een fossielvrije en energiezuinige vastgoedportefeuille. Hoe we hier blijvend draagvlak en betrokkenheid van álle zorgmedewerkers aan toe kunnen voegen, willen we met de campagne realiseren.

Ook hebben veel zorgorganisaties de discussie met elkaar gevoerd voor twee graden minder stoken. De maatregelen resulteerden bij een grote groep zorginstellingen in 12% besparing op aardgas. Ook waren er best veel instellingen die niet mee wilden doen omdat ze er geen nut in zagen. Dat de weerstand niet bij de patiënten & cliënten ligt maar eerder bij de eigen medewerkers. De campagne kan hierop inspelen.

Campagneweek Zorg voor Energie 9 – 13 oktober 2023

De organisatie is in handen van het EVZ en MPZ. De campagnematerialen en draaiboek liggen voor ieder klaar om de campagneweek soepel te kunnen draaien. Deelnemers kunnen deze materialen afnemen en vertalen naar een eigen actieweek. Zo bespaar je als instelling met de stijgende energieprijzen snel geld en de medewerkers thuis ook.

Het EVZ ontwikkelt de campagnematerialen (digitaal), zoals

  • nieuw campagnekarakter
  • tips voor op het werk
  • tips voor thuis
  • beeldmateriaal, animatie, film
  • draaiboek met voorbeelden van acties voor op het werk

Met elkaar maken we de week van 9 t/m 13 oktober tot dé energieactieweek bij de zorginstellingen. Samen geven we een blijvende boost aan de energietransitie van de zorgsector!