Gouden Milieuthermometer voor DFZS

24-11-2023

Donderdag 23 november 2023 kreeg DFZS uit handen van Adriaan van Engelen en in aanwezigheid van Huib van Essen, gedeputeerde provincie Utrecht, de gouden certificaten van de Milieuthermometer Zorg uitgereikt voor vier locaties in de provincie Utrecht.
Het gaat om De Voorde in Amersfoort, en De Wierde, De Waag en de Van der Hoevenkliniek in Utrecht. De Forensische Zorgspecialisten is daarmee de eerste ggz-organisatie en eerste zorginstelling in de provincie die dit gouden certificaat heeft bereikt.

“Verduurzaming is een langdurig traject”
Gedeputeerde Huib van Essen: “Echte verduurzaming is vaak een langdurig traject. Wat ik heb gemerkt als gedeputeerde – met onder andere de energietransitie onder mijn hoede – is dat je vaak gewoon een eerste stap moet zetten. Als je iets wilt bereiken moet je gewoon beginnen. Dat hebben de Forensische Zorgspecialisten ook gedaan. In 2016 hebben ze met de gemeente Utrecht afgesproken om twee locaties te gaan verduurzamen. Nu is het 2023 en zijn alle vier locaties in Provincie Utrecht op goud gebracht. Duurzaamheid is hier helemaal vanzelfsprekend geworden!”

“Wij vinden dat we nog niet klaar zijn”
Manager Service Centrum en directielid Marian Wiarda vult aan: “Het was een kronkelige weg om hier te komen. Goud mag dan in de topsport het hoogst haalbare zijn, wij vinden dat we nog niet klaar zijn. We willen onze hele vastgoedportefeuille verduurzamen, dus ook de locaties buiten de provincie Utrecht. De Parijse klimaatdoelstellingen zijn voor ons de stip op de horizon.“

Ondersteuning provincie
Op verzoek van de gemeenten in Utrecht ondersteunt de provincie Utrecht de zorgorganisaties bij het verduurzamen. De provincie organiseert bijvoorbeeld kennisbijeenkomsten, waarin zorginstellingen kennis en ervaringen met elkaar uitwisselen en informeert de organisaties over landelijke ontwikkelingen en/of kansen, bijvoorbeeld op het gebied van subsidies. De DFZS heeft met hulp van de provincie een SDE-subsidie kunnen aanvragen voor zonnepanelen. Voor de zonnepanelen hielp de provincie DFZS om een gelijktijdigheidsberekening te laten maken. Dit om overbelasting van het net te voorkomen.

Meer weten?
Meer voorbeelden van de provincie Utrecht bij het verduurzamen van zorginstellingen, kijk op www.energietransitieutrecht.nl/zorg.

Goud voor DFZS
Goud voor eerste ggz-organisatie in Nederland