Nieuwe proef gestart met plaszakken

In zes ziekenhuizen krijgen vanaf 16 november 2020 poliklinische patiënten na hun CT-scan plaszakken mee. Hiermee voorkomen we dat röntgencontrastmiddelen uiteindelijk in ons water terecht komen. In Nederland belandt jaarlijks circa 30 ton contrastvloeistof in het oppervlaktewater en deels ook in het drinkwater.

Afgelopen jaar is met een enthousiaste groep professionals uit de zorg- en waterwereld gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. Komende maanden gaan we testen of de patiënten de plaszakken willen en kunnen gebruiken, of dit werkbaar is in de ziekenhuizen en wat er nodig is voor mogelijke opschaling.

Vanochtend heette Cathy van Beek, kwartiermaker Green Deal Duurzame Zorg, ons welkom en hebben we met de trekkers van de proef, laboranten, radiologen, duurzaamheidsmanagers, cliëntenraden en bestuurders van de deelnemende ziekenhuizen en het organiserende team de gezamenlijke kick-off gehad en geproost op de samenwerking aan gezond water!

Marc de Rooy (trekker Ketenaanpak Medicijnresten uit Water, Ministerie van IenW) en
Mathias Prokop (Voorzitter NVvR en Hoogleraar Radiologie Radboud Universiteit) trapten af
door in gesprek te gaan over contrastmiddelen in water, waarom dit een probleem is en wat
het handelingsperspectief is. Gea Wijn (Deventer ziekenhuis) heeft ons uitgelegd wat we
allemaal doen in deze brede proef en wat we onderzoeken. Na een mooi gesprek hebben we
gezamenlijk het officiële startsein voor de proef gegeven.

De zes ziekenhuizen die meedoen:
Erasmus MC, Maastricht UMC+, Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft, Antonius ziekenhuis Sneek, de Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar en het Deventer Ziekenhuis.