Advies portefeuilleaanpak BZK-EZK: aanmelden bij RVO uiterlijk 28 februari, indienen 30 april

14-02-2023

MPZ adviseert zorgaanbieders met veel locaties in eigendom in veel omgevingsdienst-regio’s om zich aan te melden voor de portefeuilleroutekaart aanpak, met de aantekening van protest.

Zo winnen we tijd voor nader overleg.

Een oplossing die MPZ voor ogen heeft is dat de CO2-routekaart zoals de zorg die vanuit EVZ heeft uitgerold voldoet voor de Informatieplicht.

  • Voor de EED wordt dit met Economische Zaken (EZK) zo wederom afgesproken: de CO2-routekaart met een oplegger voor de ontbrekende informatie gaat voldoen.
  • Voor de Informatieplicht wil MPZ met BZK graag afspreken dat hetzelfde document voldoet. En niet dat weer een andere rapportage moet worden opgesteld.
  • MPZ heeft aangeboden dat als ministerie op basis van resultaat wilt gaan werken de voortgang van energiebesparing door de zorg met een accountantsverklaring kan worden aangereikt. Wie aantoonbaar goed doet, hoeft volgens ons niet gehandhaafd te worden of dikke rapportages op te leveren. De CSRD gaat straks ook extra rapportage eisen stellen. Het kan allemaal echt veel simpeler.

Voor gemeenten en omgevingsdiensten geeft het MPZ-voorstel voor ieder een direct voordeel en geen enkel nadeel.

Het voorstel van het ministerie vraagt daarentegen

- extra administratie met nieuwe rapportages (per jaar!) van de zorgaanbieder
Het ministerie biedt de zorg in ruil vereenvoudigde handhaving. Dit is een vorm van chantage, het is namelijk een werkwijze voor gemeenten zodat die het toezicht efficiƫnter in kunnen richten. Dat is sowieso wenselijk. Geen reden om ook nieuwe rapportages aan zorginstellingen te vragen, daar waar bestaande rapportages hier prima aan kunnen voldoen.
Het ministerie heeft op geen van de aanbevelingen van de zorgsector om samen te werken en de regeling te verbeteren reactie gegeven, of deze opgevolgd.

Tot slot
MPZ streeft ism zorgbranches naar samenwerking met de overheid voor de energietransitie. Zodra het lukt afspraken te maken voor minder onnodige administratie werkzaamheden melden we ons weer.

Info RVO vind u hier