Regionale Green Deal Zorg Noord-Holland Noord verlengd

16-12-2022

Sinds 2018 werken zorginstellingen in Noord-Holland Noord samen aan duurzame zorg. Op 8 december tekenden ze samen de tweede regionale Green Deal Zorg: van routekaart naar concrete acties. Zo spreken ze af om met elkaar in te zetten voor het nog sneller verduurzamen van de zorginstellingen.

CO2-reductie, energiebesparing én afvalreductie
Waar in de eerste regionale Green Deal Zorg CO2-reductie en energiebesparing centraal stonden, zijn er bij deze tweede deal een aantal concrete circulaire doelstellingen bij gekomen. Wethouder Fione de Vos-Janssen van Gemeente Drechterland wijst in haar inleidend woordje tijdens de ondertekening op één van de doelstellingen: kunnen we in de zorg voor 2030 het afval reduceren met 50%? “Laten we eerlijk zijn: dat is een mega-opgave.” Gedeputeerde Rosan Kocken, aanwezig bij dit officiële moment, was enthousiast: “Dat deze zorginstellingen hun bijdrage willen leveren aan de circulaire economie, en daarin ook samenwerken, is goed om te zien.”

Een routekaart circulair
De instellingen gaan met steun vanuit Circulair Westfriesland een format voor een routekaart ontwikkelen. Dit vanuit de gedachte dat elke partij in een ander stadium van verduurzaming zit, maar dat een gedeelde systematiek helpt om gezamenlijke doelen te herkennen en op te pakken. “Circulair Westfriesland is nauw betrokken bij deze Green Deal Zorg. Niet voor niks heeft Fione als wethouder van een van de Westfriese gemeenten de deal ondertekend,” aldus Barbara Harskamp, coördinator Circulair Westfriesland.

Deelnemende partijen
De partijen die ondertekenden zijn Omgevingsdienst Noord-Holland Noord, Circulair West Friesland, Dijklander Ziekenhuis, GGZ Noord-Holland Noord, De Zorgcirkel, WilgaerdenLeekerweideGroep, Raphaëlstichting, Alkcare, Woonzorggroep Samen, Oogcentrum Noordholland, Viva Zorggroep, Omring en Milieu Platform Zorgsector.

De deelnemers ondertekenen de deal bij de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord in Hoorn. MPZ en de Omgevingsdienst blijven de groep ondersteunen
De deelnemers ondertekenden de deal bij de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord in Hoorn. MPZ en de Omgevingsdienst blijven de groep ondersteunen.