Zes Utrechtse zorgorganisaties halen de Milieuthermometer













Met de Milieuthermometer maken de instellingen de duurzaamheidsprestaties zichtbaar.
25 september 2019 kregen de volgende instellingen het certificaat uitgereikt.

DFZS: 3 locaties Zilver, en de eerste instelling in Utrecht die zilver heeft behaald.
Anthonius Ziekenhuis: 7 locaties brons
Diaconessenhuis Utrecht: Zilver
Bartholomeus Gasthuis: Brons
De Hoogstraat: Brons
De Rijnhoven: 3 locaties Brons
Accolade Zorg: 2 locaties brons

Andere instellingen in Utrecht die ook het keurmerk hebben
Altrecht: 27 locaties Brons
Vecht en IJssel: 3 locaties Brons

Provinciebrede aanpak

In de gemeente Utrecht en provincie Utrecht werken provincie, gemeenten en zorgorganisaties samen voor de transitie naar energieneutraal en circulair. De Milieuthermometer Zorg biedt de instellingen praktische handvatten.

Jaarlijks komt men 2-maal bijeen in communities om stappen te zetten en in 2030 tenminste 50% CO2 reductie te behalen, en tegelijkertijd duurzaamheidswinst te boeken op ondermeer de milieuthema’s afvalreductie en duurzaam inkopen.

25 september vond de bijeenkomst plaats in het Bartholomeus Gasthuis. De zorgorganisaties vertelden daar over hun ervaringen. Naast de uitreikingen sloten Meander Medisch Centrum en Woon-Zorgcentrum De Wulverhorst zich aan bij de provinciebrede aanpak.

“De aanpak is een succes en steeds meer zorgorganisaties sluiten zich aan”, vertelt de provinciale coördinator Gea van Oortmarssen. Er zijn intussen 19 samenwerkingsovereenkomsten gesloten tussen gemeenten en zorgorganisaties, en dat worden er steeds meer. Tezamen hebben deze organisaties al voor 54 locaties het certificaat. “Dit past bij onze ambitie op gebied van energietransitie en verduurzaming.”

Met de Milieuthermometer zorg van brons naar zilver

Om te inspireren en te meten hoe duurzaam een instelling werkt heeft Milieu Platform Zorg de Milieuthermometer Zorg ontwikkeld. De Milieuthermometer telt achttien thema’s, uiteenlopend van energie, afval en gevaarlijke stoffen, tot inkoopbeleid, schoonmaak en catering. Op alle thema’s worden de zorginstellingen op gemiddeld zeven onderdelen beoordeeld. Nadat brons is behaald wordt met zilver ook duurzaam inkopen geborgd.

De essentie van de aanpak via een samenwerkingsovereenkomst is, dat elke organisatie zijn eigen werkwijze en tempo kan bepalen om structureel met verduurzaming aan de slag te gaan. Dat dit verschillend kan zijn blijkt uit de verhalen. Ziekenhuis Sint Antonius behaalde voor alle zeven locaties in de provincie Utrecht het certificaat brons. Diakonessenhuis heeft voor haar locatie in Utrecht 1 x zilver gehaald. Bartholomeus Gasthuis is de uitdaging aangegaan om haar Rijksmonument te verduurzamen en heeft het certificaat brons daarvoor ontvangen.

Zorgorganisaties ervaren de samenwerkingsafspraken, het behalen van certificaten en het leren van elkaar als een stimulerende benadering. “Je speelt niet meer ad hoc in op wetgeving, maar kiest voor een gestructureerde en bewezen aanpak met de Milieuzorgthermometer en leert van elkaar.”

Lees hier meer over het certificeringstraject.