WZA behaalt zilveren niveau Milieuthermometer Zorg

24-10-2022

Op de eerste dag van de Week van de Duurzaamheid nam het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) het zilveren certificaat van de Milieuthermometer Zorg in ontvangst. Directeur van Milieu Platform Zorgsector Adriaan van Engelen overhandigde het gewenste document aan Hans Mulder (Raad van Bestuur).

“We wisten dat we op de goede weg waren en het is fijn om dat nu bevestigd te krijgen”
De Milieuthermometer Zorg is een instrument waarmee je kunt aflezen hoe duurzaam een zorginstelling is. Het WZA ontving twee jaar geleden het bronzen certificaat. Dat nu het zilveren niveau is behaald, is een mooie opsteker volgens Brenda Veltink, duurzaamheidscoördinator van het WZA. “Ik had niet durven hopen dat zo snel zou gaan. We wisten dat we op de goede weg waren en het is fijn om dat nu bevestigd te krijgen.”

Duurzaam beleid op gebied van inkoop, bouw en mobiliteit
Om het zilveren niveau te behalen, moet je als zorgorganisatie onder meer aantonen dat je duurzaam beleid hebt op het gebied van inkoop, bouw en mobiliteit. “En dat heeft het WZA”, vertelt Brenda. “Als wij bijvoorbeeld nieuwe kantoormeubelen aanschaffen, kiezen we voor exemplaren die gemaakt zijn van duurzame materialen. Ook werken we samen met leveranciers die duurzaam werken. Zo hebben we bijvoorbeeld onlangs een contract afgesloten met Distrivers, dat nu al het eten en drinken levert aan het WZA. Na een uitgebreid selectietraject bleek dit als lokale partij de meest duurzame keuze voor ons.”

Duurzame beweging
Brenda constateert dat er in het hele WZA een duurzame beweging gaande is. Ze ziet dat steeds meer collega’s in hun werk stilstaan bij dit thema. “Op verschillende afdelingen lopen projecten waarbij we de hoeveelheid afval terugdringen of afval gescheiden gaan inzamelen. Een ander mooi voorbeeld is onze apotheek. Daar gaan de medewerkers volgend jaar een visie opstellen waarin ze vastleggen hoe ze de hoeveelheid medicijnresten in het afvalwater willen terugdringen.”

Toekomstplannen
Het WZA wil de komende jaren nog verder verduurzamen. Zo heeft het ziekenhuis zich tot doel gesteld om de CO2-uitstoot in 2030 te halveren. Ook wil het WZA in 2025 het gouden niveau van Milieuthermometer Zorg behalen.

WZA zilver
Vlnr Hans Mulder, Brenda Veltink, Adriaan van Engelen