Zorggroep ENA haalt bronzen certificaat Green Deal voor Het Huis in de Wei

23-3-2020Zorggroep ENA uit Barneveld heeft voor haar locatie Het Huis in de Wei in Scherpenzeel de Green Deal certificering brons behaald! De organisatie heeft met dit certificaat een eerste belangrijke stap gezet in de vergroening van de huizen. De afgelopen maanden is veel tijd besteed aan de toetsing ten behoeve van de certificering. Om het bronzen certificaat te behalen, moest het projectteam bewijzen dat de locatie aan 43 verplichte eisen (verdeeld over achttien thema’s op het gebied van energie, afval, catering & voeding en reiniging) en twaalf optionele eisen voldoet.

De zorggroep verleent professionele zorg met wonen voor ouderen die verpleeghuiszorg nodig hebben, biedt tevens dagopvang en eerstelijnsverblijf. Dit gebeurt op drie locaties in Voorthuizen, Scherpenzeel en Barneveld. ENA heeft verschillende milieumaatregelen genomen. Zo is de voedselverspilling in de huizen inmiddels onder de tien procent gebracht waar dit landelijk veelal nog op 25 procent zit. Ook wordt er bij de inkoop gekeken naar de aanschaf van duurzame en milieuvriendelijke materialen. Tot slot worden de medewerkers aangespoord bewust bezig te zijn met het milieu. De toetsing werd gedaan aan de hand van documenten en een audit op locatie. Jaarlijks zal er een controle plaatsvinden waarin wordt gekeken of de zorgorganisatie blijvend voldoet aan de gestelde eisen.

Zorggroep ENA werkt aan een schoner milieu. Daarvoor heeft de organisatie een milieubeleid met een milieumeerjarenplan opgesteld.

Voor dit jaar is het streven om ook voor de andere twee locaties van ENA, Ruimzicht in Barneveld en Nieuw Avondrust in Voorthuizen, een bronzen certificaat te halen. Volgend jaar is het doel de drie locaties te upgraden naar een zilveren certificering en zal de overheadlocatie ‘Bouwheerstraat’ ook gaan voor een bronzen certificering.