Zorgorganisaties zetten eigen medewerkers in beweging voor verduurzaming

13-10-2022

Veel verschillende zorgorganisaties door heel Nederland zijn deze week gestart met de campagne Zorg voor Energie voor het versnellen van verduurzaming van de zorgorganisatie. De medewerkers worden onder meer geattendeerd op het uitdoen van lichten, het juist scheiden van afval en het hergebruiken van zoveel mogelijk producten. De campagne is onderdeel van een groter initiatief van Milieuplatform Zorgsector. Samen zetten ze zich in om de gezondheidszorg in Nederland te verduurzamen. Inmiddels zijn er al ruim 190 zorgorganisaties aangesloten.

Energiebesparingscampagne Zorg voor Energie
De zorg heeft een grote opgave om te verduurzamen en heeft een grote nood vanwege de hoge energiekosten. Ruim 190 organisaties met meer dan 400.000 zorgprofessionals doen, van 10 tot en met 14 oktober, mee met de energiebesparingscampagne Zorg voor Energie. Met diverse uitingen worden de zorgprofessionals geattendeerd op welke bijdrage zij al kunnen leveren. Zo worden de medewerkers onder andere herinnerd op het hergebruiken van kopjes en het uitdoen van het licht wanneer er niemand in de kamer is. De campagne moet bijdragen aan duurzame bewustwording bij het terugbrengen van het energieverbruik in de totale Nederlandse gezondheidszorg.

“Ziekenhuizen verbruiken veel energie, stoten veel CO2-uit en produceren veel afval”
Ook Rob Kievit, bestuurder van het Ikazia Ziekenhuis, ziet het belang van de campagne: “Ziekenhuizen verbruiken veel energie, stoten veel CO2-uit en produceren veel afval. Dit probleem willen wij aanpakken en met ons nog heel veel andere zorginstanties. Ruim 190 zorginstellingen doen deze week mee aan de energiecampagne Zorg voor Energie. Een indrukwekkend aantal dat goed aangeeft dat dit thema speelt in onze sector. Intern ondertekenden wij maandag daarom een duurzaamheidbeleidsverklaring waarmee we aantonen dat we er alles aan doen om de negatieve impact op het milieu te verkleinen en onze positieve impact op gezondheid te vergroten. In Ikazia vinden wij het niet alleen belangrijk om te zorgen voor onze patiënten, maar ook om te zorgen voor een gezonde toekomst voor komende generaties.”

Verduurzaming versnellen
Als hoofdact van de energiecampagne zetten gisteren al vele zorgorganisaties en ook het Ikazia Ziekenhuis symbolisch het licht uit. De zorgorganisaties zetten hun medewerkers aan tot verduurzaming op de werkvloer én zo mogelijk ook thuis. Als ieder 100 kWh thuis bespaart en 100 kWh op het werk tikt dat hard aan bij een prijs van €1 per kWh. Met de campagne wil Milieu Platform Zorgsector (MPZ) de verduurzaming van organisaties in de zorg versnellen, samen met het Expertisecentrum Verduurzaming Zorg en de zorgbranches ActiZ, de Nederlandse ggz, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland en Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen . Door kennis en ervaring te delen over hoe eenvoudig bij te dragen wordt de zorg al een stuk groener.
Consuminderen, hergebruik en bewustwording spelen hierin een belangrijke rol. MPZ Directeur Adriaan van Engelen is trots en blij dat er zoveel zorgorganisaties bewust zijn dat de zorg moet verduurzamen: “Ons doel is dat de zorgbestuurders en managers weten wat hun grootste impact op duurzaamheid is en wat de bijbehorende maatregelen zijn. Dat de zorgorganisaties uit de gemeente Rotterdam en met hen nog 190 zorgorganisaties zich nu hebben aangesloten is een prachtig initiatief.”

Licht Uit actie bij Ikazia ziekenhuis
Cathy van Beek (Voorzitter Klimaattafel Gezondheidszorg Rotterdam), Rob Kievit (bestuurder Ikazia Ziekenhuis) en Adriaan van Engelen (Directeur Milieuplatform Zorgsector) zetten symbolisch het licht uit bij het Ikazia Ziekenhuis. (Foto: Margot de Heide)