Terug naar zoekresultaten

Toerenregeling met bezettings­graad­­detectie bij droog- en moffeloven

Beschrijving

Een toerentelling met bezettingsgraaddetectie toepassen op een doorloop- of batchoven zorgt ervoor dat de ventilatoren minder vollasturen maken.

Droogovens en moffelovens zijn niet altijd volledig bezet. Het maximale afzuigdebiet is dus niet altijd nodig. Met bezettingsgraaddetectie is het toerental van de ventilatoren te regelen naar een lager debiet.

De toerenregeling kan op de elektromotor van de ventilator aanwezig zijn, in de schakelkast of in de nabijheid van de elektromotor. In het geval van een externe of opbouw frequentieregelaar is vaak op een display de actuele frequentie zichtbaar.

Toepasbaarheid

Toerenregeling van de ventilatoren met bezettingsgraaddetectie van de droog- of moffeloven is toepasbaar bij doorloop- en batchovens waarop een dergelijke regeling ontbreekt. De bestaande besturing beschikt over een analoge uitgang en er is voldoende ruimte in de bestaande regelkast voor het plaatsen van een frequentieregelaar.

Stel de toerenregeling zo in dat bij het minimale debiet geen doorverwarming van de elektromotor mogelijk is.

Zie voor meer algemene informatie en toepasbaarheid ook maatregel Toerenregelaar (zoals frequentieregelaar) elektromotoren.

Milieu aspecten

Deze maatregel bespaart energie voor ventilatie. Bij een lager debiet verse buitenlucht is ook minder opwarming voor het opwarmen van de koude buitenlucht nodig (voor het uitharden is een temperatuur nodig van 180 tot 220°C). De geschatte besparing per oven (30 kW) is 1.350 m3 gas en 8.700 kWh per jaar (bron: EML 2023).

Financiële aspecten

Het regelen van het luchtafzuigdebiet op basis van de bezettingsgraad per oven van 30 kW kost naar schatting € 6.050 (materiaal) + € 2.050 (arbeid) + € 250 (materieel). Deze maatregel verdient zich binnen vijf jaar terug. Bron: EML 2023. Hierbij is gerekend met € 0,21 per kWh en € 1,16 per m3 aardgas (excl. BTW).

Aanvullende informatie

Erkende maatregel voor energiebesparing

De Omgevingswet schrijft voor dat locaties die aan bepaalde voorwaarden voldoen verplicht zijn rendabele energiebesparende maatregelen (met een terugverdientijd van 5 jaar of minder) uit te voeren. Deze maatregel is (onder voorwaarden) rendabel ofwel erkend.
Lees meer in de maatregel Voldoe aan (erkende) maatregelen uit Omgevingswet. Op de website van RVO kan je de volledige Erkende maatregelenlijsten downloaden met daarbij de technische en economische randvoorwaarden.

Energiezuinige technieken moeten goed beheerd worden om te besparen wat mogelijk is. Zo moeten installaties goed ingeregeld, beheerd en onderhouden worden. Dit heet doelmatig beheer en onderhoud (DBO). Daarom heeft de overheid in iedere erkende energiemaatregel aangegeven welke DBO-actie nodig is om de maatregel optimaal te laten functioneren. Beoordeel jaarlijks of de techniek nog goed functioneert. Lees meer in maatregel Jaarlijks doelmatig beheer en onderhoud van (erkende) energiemaatregelen.

Bronnen: Stichting Stimular, Erkende Maatregelenlijst 2019, Erkende Maatregelenljst 2023 en Informatiebank

De maatregel is afkomstig van Stimular.nl, een website die actueel gehouden wordt door Stichting Stimular. Op Stimular.nl vindt u nog meer besparingstips, voorbeelden en inspiratie, ook voor andere branches.