Terug naar zoekresultaten

Energiezuinige koelmachine voor serverruimte

Beschrijving

In de ruimte waar de server opgesteld staat kan het zodanig warm worden dat gekoeld moet worden met een compressiekoelmachine. De koelmachine levert de koude aan een koudwaternet. Het koudwaternet is aangesloten op één of meerdere zaalkoelers. Een zaalkoeler blaast vervolgens de koude lucht in de serverruimte.

De condensor van de koelmachine heeft een bepaalde coëfficient of performance (CoP), die bepaalt hoe efficiënt de installatie werkt. Hoe hoger de CoP, hoe minder inzet van elektriciteit door de koelmachine. Vervang daarom de koelmachine door een energiezuinige variant met een CoP van minimaal 5,5.

Toepasbaarheid

Deze maatregel geldt zowel voor commerciële datacenters als voor interne serverruimtes van bijvoorbeeld een ziekenhuis of kantoor. In de tekst wordt steeds gesproken over serverruimte, waarmee ook datacenters bedoeld worden.

De maatregel is toepasbaar als een compressiekoelmachine met een seizoensgemiddelde coëfficiënt off performance (COP) van maximaal 3 aanwezig is.

Technische randvoorwaarde:

  • De SEER (Seasonal energy efficiency ratio) van de huidige installatie is 14 of lager.

Milieuaspecten

Deze maatregel bespaart op het energieverbruik van de compressiekoelmachine. Per energiezuinige koelinstallatie (36 kWe) wordt tot 25.000 kWh bespaard op jaarbasis.

Financiële aspecten

Een energiezuinige koelinstallatie van 26 kW kost op een zelfstandig moment naar schatting € 35.000 (materiaal) + € 4.500(arbeid). Kosten 2023.

Energiezuinige rackkoeling staat op de energielijst (2024, codes 220221) en komt daarom, onder voorwaarden, in aanmerking voor Energie Investerings Aftrek (EIA). Dit betekent dat je een extra bedrag ter grootte van 40% (2024) van het investeringsbedrag ten laste mag brengen van de winst.

Aanvullende informatie

Een elektrische compressiekoelmachine is veelal uitgevoerd als een rechthoekige kast. De koelmachine kan in een technische ruimte staan of als een dakopstelling. Bij binnenopstelling van de koelmachine zijn een aanvoer- en retourleiding aanwezig die zijn aangesloten op een warmtewisselaar in de buitenlucht. De warmtewisselaar kan op het dak staan of aan de muur hangen. Bij een koelmachine volledig in dakopstelling is de buizenwarmtewisselaar met koelvinnen meestal één geheel.

Zie ook maatregel Alle energiemaatregelen voor serverruimte en datacenter. Dataopslag in de cloud is over het algemeen zuiniger dan in het eigen netwerk, zie maatregel Koop dataopslag duurzaam in.

Erkende maatregel voor energiebesparing

Deze tekst wordt binnenkort geactualiseerd.

Het Activiteitenbesluit schrijft voor dat locaties die aan bepaalde voorwaarden voldoen verplicht zijn rendabele energiebesparende maatregelen te nemen. Deze maatregel is (onder voorwaarden) rendabel ofwel erkend. Een maatregel is erkend op een zelfstandig moment (“Direct uitvoerbaar? Ja”) of op een natuurlijk moment (bij vervanging/renovatie) en soms afhankelijk van de situatie. Lees meer in de maatregel Voldoe aan (erkende) maatregelen uit Omgevingswet. Op de website van RVO kan je de volledige Erkende Maatregelenlijst (EML) 2023 downloaden met daarbij de technische en economische randvoorwaarden.

Energiezuinige technieken moeten goed beheerd worden om te besparen wat mogelijk is. Daarom heeft de overheid voor alle erkende energiemaatregelen aangegeven welk doelmatig beheer en onderhoud (DBO) nodig is. Beoordeel jaarlijks of de techniek nog goed functioneert. Lees meer in maatregel Jaarlijks doelmatig beheer en onderhoud van (erkende) energiemaatregelen.

Bronnen: Stichting Stimular, Erkende Maatregelenlijst 2019, Erkende Maatregelenljst 2023 en Informatiebank

De maatregel is afkomstig van Stimular.nl, een website die actueel gehouden wordt door Stichting Stimular. Op Stimular.nl vindt u nog meer besparingstips, voorbeelden en inspiratie, ook voor andere branches.