Terug naar zoekresultaten

Beperk toerental ventilatoren in zaalkoelers serverruimte

Beschrijving: toerenregelaars / frequentieregelaars voor zaalkoelers

Beperk het toerental van de ventilatoren in de zaalkoelers (computer room air handlers: CRAH’s) van de serverruimte door een toerenregeling toe te passen op de bestaande ventilatoren of door het aanschaffen van nieuwe zaalkoelers (CRAH’s) met ventilatoren met toerenregeling. De toerenregeling, ook wel frequentieregelaar genoemd, kan op de elektromotor geplaatst worden, in de schakelkast of in de nabijheid van de elektromotor. Toerengeregelde ventilatoren in CRAH’s kunnen op een lager toerental draaien als de hoeveelheid te verplaatsen koude lucht minder hoeft te zijn. Bijvoorbeeld als de racks niet vol zijn of omdat de buitentemperatuur laag is en er minder koeling nodig is.

Voordeel van toerenregeling / frequentieregelaars op zaalkoelers

Het energieverbruik van ventilatoren neemt tot de derde macht af in verhouding tot het toerental. Het verlagen van het toerental en daarmee het luchtdebiet (hoeveelheid lucht per tijdseenheid) levert een grote besparing op op het energieverbruik van de ventilatoren.

Toepasbaarheid toerenregeling / frequentieregelaars op zaalkoelers

Deze maatregel geldt zowel voor commerciële datacenters als voor grote interne serverruimtes van bijvoorbeeld een ziekenhuis of kantoor. In de tekst wordt steeds gesproken over serverruimte, waarmee ook datacenters bedoeld worden.

Deze maatregel is toepasbaar in zalen waar door een koudwaternet de koude lucht wordt overgedragen aan de lucht via ventilatoren in zaalkoelers.

De maatregel is direct toepasbaar als de zaalkoelers frequentiegeregeld kunnen worden.

Milieuaspecten: wat bespaart toerenregeling / frequentieregelaars op zaalkoelers?

Deze maatregel bespaart op het energieverbruik van de ventilatoren. In een traditioneel datacenter verbruiken ventilatoren in CRAH’s die op nominaal toerental draaien 9 tot 10% van de elektriciteit benodigd voor de ICT. Hierop is 80% te besparen.

Per ventilator (5 kW) kan tot bijna 30.000 kWh per jaar worden bespaard door een frequentieregelaar toe te passen (bron: EML 2023).

Financiële aspecten: wat kost toerenregeling / frequentieregelaars op zaalkoelers?

Per frequentieregelaar (5 kW) zijn de kosten gemiddeld € 1.200 (materiaal) + 900 (arbeid). Deze maatregel verdient zich binnen vijf jaar terug. Bron: EML 2023. Hierbij is gerekend met € 0,21 per kWh en € 1,16 per m3 aardgas (excl. BTW)..

Aanvullende informatie

Zie ook maatregel Alle energiemaatregelen voor serverruimte en datacenter. Dataopslag in de cloud is over het algemeen zuiniger dan in het eigen netwerk, zie maatregel Koop dataopslag duurzaam in.

Erkende maatregel voor energiebesparing

Deze tekst wordt binnenkort geactualiseerd.

Het Activiteitenbesluit schrijft voor dat locaties die aan bepaalde voorwaarden voldoen verplicht zijn rendabele energiebesparende maatregelen te nemen. Deze maatregel is (onder voorwaarden) rendabel ofwel erkend. Een maatregel is erkend op een zelfstandig moment (“Direct uitvoerbaar? Ja”) of op een natuurlijk moment (bij vervanging/renovatie) en soms afhankelijk van de situatie. Lees meer in de maatregel Voldoe aan (erkende) maatregelen uit Omgevingswet. Op de website van RVO kan je de volledige Erkende Maatregelenlijst (EML) 2023 downloaden met daarbij de technische en economische randvoorwaarden.

Energiezuinige technieken moeten goed beheerd worden om te besparen wat mogelijk is. Daarom heeft de overheid voor alle erkende energiemaatregelen aangegeven welk doelmatig beheer en onderhoud (DBO) nodig is. Beoordeel jaarlijks of de techniek nog goed functioneert. Lees meer in maatregel Jaarlijks doelmatig beheer en onderhoud van (erkende) energiemaatregelen.

Bronnen: Stichting Stimular, Erkende Maatregelenlijst 2019, Erkende Maatregelenljst 2023 en Informatiebank

De maatregel is afkomstig van Stimular.nl, een website die actueel gehouden wordt door Stichting Stimular. Op Stimular.nl vindt u nog meer besparingstips, voorbeelden en inspiratie, ook voor andere branches.