Terug naar zoekresultaten

Scheiding warme en koude gangen door blindpanelen

Beschrijving

Blindpanelen worden gebruikt om de scheiding tussen warme en koude gangen in datacenters en serverruimtes te verbeteren. Ze zijn in verschillende groottes en materialen beschikbaar: metaal, aluminium of kunststof. Afhankelijk van de grootte kan een blindpaneel één of meerdere posities afdekken. Door het aanbrengen van blindplaten wordt ongewenste menging van warme en koude lucht op ongebruikte posities in de racks voorkomen.

Indien de hoeveelheid aangeleverde koude lucht in een koude gang onvoldoende is, ontstaat door de aanzuigende werking van de ICT-apparaten een onderdruk in die koude gang. Dit resulteert in een stroming van (warme) lucht vanuit de warme gang naar de koude gang door de lege plaatsen in de ICT-racks. Blindpanelen zorgen ervoor dat het temperatuurverschil over de aanvoer- en retourlucht groter is. Hierdoor wordt er met minder luchtverplaatsing evenveel warmte afgevoerd en kunnen de temperaturen in het gekoeld watersysteem verhoogd worden. Er is minder ventilatorvermogen nodig en er zijn meer mogelijkheden voor vrije koeling. Daarnaast werkt de huidige koeling op een hogere efficiëntie (COP).

Toepasbaarheid

Deze maatregel is toepasbaar in serverruimtes en datacenters waar warme en koude gangen zijn, maar waar de open posities in de racks nog niet zijn afgedicht. De apparatuur mag maar aan één zijde lucht aanzuigen.

Milieuaspecten

Het verbeteren van de scheiding tussen warme en koude gangen bespaart op het elektriciteitsverbruik van koeling. Mogelijk ook op het elektriciteitsverbruik van de ICT apparatuur, doordat deze efficiënter werkt bij een constante temperatuur. Naar schatting kan per scheiding van een gang (7 kW) 5.100 kWh worden bespaard per jaar.

Financiële aspecten

Een scheiding voor warme en koude gangen van 7 kW kost op zowel zelfstandig als moment naar schatting € 2.400 (materiaal) + € 2.700 (arbeid). Kosten 2023. Deze maatregel verdient zich binnen vijf jaar terug.

De blindpanelen om ongewenste luchtstromen in de racks te blokkeren, zijn al beschikbaar voor € 2 per U. Een “U” staat voor “rack-unit” en is een standaardmaat van 44,45 mm. De hoogste racks zijn 42 á 43U-eenheden hoog.

Aanvullende informatie

Zie ook maatregel Alle energiemaatregelen voor serverruimte en datacenter. Dataopslag in de cloud is over het algemeen zuiniger dan in het eigen netwerk, zie maatregel Koop dataopslag duurzaam in.

Erkende maatregel voor energiebesparing

Deze tekst wordt binnenkort geactualiseerd.

Het Activiteitenbesluit schrijft voor dat locaties die aan bepaalde voorwaarden voldoen verplicht zijn rendabele energiebesparende maatregelen te nemen. Deze maatregel is (onder voorwaarden) rendabel ofwel erkend. Een maatregel is erkend op een zelfstandig moment (“Direct uitvoerbaar? Ja”) of op een natuurlijk moment (bij vervanging/renovatie) en soms afhankelijk van de situatie. Lees meer in de maatregel Voldoe aan (erkende) maatregelen uit Omgevingswet. Op de website van RVO kan je de volledige Erkende Maatregelenlijst (EML) 2023 downloaden met daarbij de technische en economische randvoorwaarden.

Energiezuinige technieken moeten goed beheerd worden om te besparen wat mogelijk is. Daarom heeft de overheid voor alle erkende energiemaatregelen aangegeven welk doelmatig beheer en onderhoud (DBO) nodig is. Beoordeel jaarlijks of de techniek nog goed functioneert. Lees meer in maatregel Jaarlijks doelmatig beheer en onderhoud van (erkende) energiemaatregelen.

Bronnen: Stichting Stimular, Erkende Maatregelenlijst 2019, Erkende Maatregelenljst 2023 en Informatiebank

De maatregel is afkomstig van Stimular.nl, een website die actueel gehouden wordt door Stichting Stimular. Op Stimular.nl vindt u nog meer besparingstips, voorbeelden en inspiratie, ook voor andere branches.