Terug naar zoekresultaten

Powermanagement op servers

Beschrijving van powermanagement of energiebeheer op servers

Activeer powermanagement op servers. Daarmee stem je de inzet van servers af op de vraag. Dit geldt zowel voor eigen servers als voor servers die in datacenters staan!

Een processor van een server of computer (CPU, central processing unit) gebruikt een groot deel van de elektriciteit. Ook wanneer de processor maar weinig intensief aan het werk is, wat vaak het geval is. Met power management is de kloksnelheid van de processor aan te passen afhankelijk van het aantal benodigde berekeningen per seconde door de processor. Door powermanagement werken de processoren niet continu op volle kloksnelheid. Hoe hoger de kloksnelheid waarmee de processor de berekeningen uitvoert, hoe hoger het verbruik. De processor bij een lage belasting op een lage kloksnelheid laten werken bespaart elektriciteit.

Door specificaties van de software op de server op te vragen is te herkennen of power management op de server aanwezig is. Bijvoorbeeld bij de beheerder van de ICT.

Toepasbaarheidpowermanagement of energiebeheer op servers

De maatregel is toepasbaar als de processor continu op maximale snelheid draait, bij fysieke en virtuele servers. De op de server geplaatste applicaties zijn niet zodanig vertragingsgevoelig dat vertragingen van enkele microseconden problematisch zijn.

Deze maatregel geldt zowel voor commerciële datacenters als voor interne serverruimtes van bijvoorbeeld een ziekenhuis of kantoor. In de tekst wordt steeds gesproken over serverruimte, waarmee ook datacenters bedoeld worden.

Milieuaspecten

Deze maatregel bespaart elektriciteit. RVO schat Voor een server van 5 kW 4.400 kWh per jaar.

Schatting Stimular is als volgt. Uitgangspunt is 1 kleine serverruimte: 6 servers van 1 kW (en 1,5 kW randapparatuur), opnamefactor 40%, verbruik 21.000 kWh. Koeling van servers (COP 2,5) verbruikt 8.400 kWh. Na powermanagement kan de kloksnelheid 10% omlaag, ofwel een besparing van 10% op het verbruik van de servers, ofwel 2.100 kWh, en 840 kWh voor de koeling.

Financiële aspecten

Het instellen van automatisch energiebeheer op servers van 5 kW kost op zowel zelfstandig als natuurlijk moment naar schatting € 740 (arbeid). Kosten RVO 2023. Deze maatregel verdient zich veelal binnen vijf jaar.

Stimular schat de de arbeidskosten voor installatie van sofware veel lager zijn.

Aanvullende informatie

Erkende maatregel voor energiebesparing

Deze tekst wordt binnenkort geactualiseerd.

Het Activiteitenbesluit schrijft voor dat locaties die aan bepaalde voorwaarden voldoen verplicht zijn rendabele energiebesparende maatregelen te nemen. Deze maatregel is (onder voorwaarden) rendabel ofwel erkend. Een maatregel is erkend op een zelfstandig moment (“Direct uitvoerbaar? Ja”) of op een natuurlijk moment (bij vervanging/renovatie) en soms afhankelijk van de situatie. Lees meer in de maatregel Voldoe aan (erkende) maatregelen uit Omgevingswet. Op de website van RVO kan je de volledige Erkende Maatregelenlijst (EML) 2023 downloaden met daarbij de technische en economische randvoorwaarden.

Energiezuinige technieken moeten goed beheerd worden om te besparen wat mogelijk is. Daarom heeft de overheid voor alle erkende energiemaatregelen aangegeven welk doelmatig beheer en onderhoud (DBO) nodig is. Beoordeel jaarlijks of de techniek nog goed functioneert. Lees meer in maatregel Jaarlijks doelmatig beheer en onderhoud van (erkende) energiemaatregelen.

Bronnen: Stichting Stimular, Erkende Maatregelenlijst 2019, Erkende Maatregelenljst 2023 en Informatiebank

De maatregel is afkomstig van Stimular.nl, een website die actueel gehouden wordt door Stichting Stimular. Op Stimular.nl vindt u nog meer besparingstips, voorbeelden en inspiratie, ook voor andere branches.