Terug naar zoekresultaten

Weersvoorspellende regeling

Beschrijving: wat is een weersvoorspellende regeling?

Een gebouwbeheersysteem met weersvoorspelling houdt rekening met de weersverwachting. Als het overdag warm zal worden, door bijvoorbeeld zonneschijn, zal het gebouwbeheersysteem hiermee rekening houden door de verwarming tijdig minder hoog te zetten zodat het niet warmer wordt dan de ingestelde temperatuur.

Een gebouwbeheersysteem bepaalt op basis van de actuele buitentemperatuur en binnentemperatuur de benodigde temperatuur van het cv-water. Als het in de ochtend koud is zal het gebouwbeheersysteem de ketel op een hoge temperatuur regelen en wordt het gebouw snel naar de ingestelde binnentemperatuur verwarmd. Maar als het overdag vervolgens buiten warm wordt, is het in het gebouw warmer dan beoogd.

In de besturingskast wordt hardware aangebracht waarop de weersverwachting (bijvoorbeeld via een abonnement bij MeteoConsult) binnenkomt. Meteogegevens zijn op postcodeniveau. De hardware wordt gekoppeld met het gebouwbeheersysteem. In het gebouwbeheersysteem zijn instellingen op te geven voor de voorspellende regeling.

Toepasbaarheid:

Een weersvoorspellende regeling is toepasbaar op een met internet verbonden gebouwbeheersysteem.

Milieu aspecten: wat bespaart een weersvoorspellende regeling?

Het beperken van overbodig verwarmen is een besparing van circa 4% op het gasverbruik van de verwarmingsinstallatie.

Financiƫle aspecten: wat kost een weersvoorspellende regeling?

Niet bekend. Vraag een offerte aan bij uw huisinstallateur.

Bron: Erkende Maatregelenlijst 2019

De maatregel is afkomstig van Stimular.nl, een website die actueel gehouden wordt door Stichting Stimular. Op Stimular.nl vindt u nog meer besparingstips, voorbeelden en inspiratie, ook voor andere branches.