Terug naar zoekresultaten

Juiste nachttemperatuur (afhankelijk van de isolatie)

Beschrijving

Matig en slecht geïsoleerde gebouwen verliezen snel warmte. Door de thermostaat ‘s nachts en in het weekeinde lager te zetten (nachtverlaging) zal minder energie verbruikt worden voor het op temperatuur houden van het gebouw.

Laat in goed geïsoleerde gebouwen de ruimte(n) ‘s nachts juist niet te ver afkoelen (tot 15 – 18 °C). De verwarmingsketel stookt dan ‘s nachts op een laag pitje door. Hiermee wordt voorkomen dat de ketel ‘s morgens op vol vermogen het gebouw warm moet stoken.

Tijdens gebruikstijden wordt de binnentemperatuur door de gewenste (comfort-)temperatuur bepaald. Deze gewenste (comfort-)temperatuur kan tijdens de nachtperiode en in het weekend lager zijn. Hoe laag is dus afhankelijk van de mate van isolatie.

Een optimalisatie-regeling zorgt dat de ruimten op het juiste moment weer warm zijn. Tijdens het opwarmen wordt kortstondig meer energie gebruikt, maar de winst die wordt behaald door tijdens de nachtperiode en weekeinde niet onnodig te verwarmen, is veel groter.

Toepasbaarheid

Deze maatregel is altijd van toepassing. De nachttemperatuur moet bewust gekozen worden.

Milieu aspecten

  • Matig en slecht geïsoleerde gebouwen Door ervoor te zorgen dat het temperatuurverschil tussen binnen en buiten kleiner is, is het warmteverlies lager en hoeft (tijdelijk) minder warmte te worden toegevoerd in het gebouw. Hierdoor wordt energie bespaard. De besparing is ongeveer 2% van het energieverbruik voor ruimten die ‘s nachts niet in gebruik zijn. Deze besparing loopt op tot 10% van het energieverbruik voor de ruimten die ‘s nachts en in het weekeinde niet in gebruik zijn.
  • goed geïsoleerde gebouwen Besparing op het gasverbruik door het vermijden van piekvermogen van de ketel.

Financiële aspecten

Een regeling op basis van binnentemperatuur is vrijwel in alle gebouwen aanwezig. Hierdoor is alleen sprake van kosten voor het juist instellen van de regeling.

De gemiddelde terugverdientijd is 0 tot 1 jaar.

Aanvullende informatie

Controleer jaarlijks de temperatuurinstellingen van de cv-regeling (thermostaat).

Bron: Infomil / Stichting Stimular

De maatregel is afkomstig van Stimular.nl, een website die actueel gehouden wordt door Stichting Stimular. Op Stimular.nl vindt u nog meer besparingstips, voorbeelden en inspiratie, ook voor andere branches.