Terug naar zoekresultaten

Betonkernactivering

Beschrijving

Werking betonkernactivering

Betonkernactivering (BKA) is het verwarmen of koelen van een ruimte door water te pompen door leidingen in de kern van een betonnen vloer of plafond BKA werkt met Lage Temperatuur Verwarming (LTV) en Hoge Temperatuur Koeling (HTK). Doordat de watertemperaturen weinig afwijken van de omgevingstemperatuur, is er minder energie nodig dan bij een conventionele klimaatinstallatie.

BKA werkt het beste in combinatie met een weersafhankelijke regeling van de aanvoertemperatuur met een maximum en een minimum aanvoertemperatuur van respectievelijk 29 °C en 18 °C. Dit levert een beter comfort, hoger vermogen en een lager energieverbruik dan een constante wateraanvoertemperatuur van (standaard) 22 °C.

Betonkernactivering versus vloerverwarming

De leidingen van betonkernactivering liggen niet vlak onder het vloeroppervlak, zoals bij vloerverwarming. Een voordeel ten opzichte van vloerverwarming is dat de soort vloerafwerking nauwelijks invloed heeft op de werking van de klimaatinstallatie.

Toepasbaarheid

BKA is alleen toepasbaar bij nieuwbouw. Het is van belang dat het pand goed geïsoleerd wordt (zoals bij nieuwbouw standaard is), zodat een beperkte capaciteit nodig is voor verwarmen en koelen. Let er wel op dat:

  • Akoestische of verlaagde plafonds niet mogelijk zijn.
  • De temperatuur niet per ruimte regelbaar is.
  • Combinatie met luchtbehandelingsysteem noodzakelijk is. Natuurlijke ventilatie leidt tot tochtklachten en te veel warmteverlies.
  • Er niet te veel water door het systeem stroomt. Hierdoor wordt het temperatuurverschil tussen aan- en afvoerstroom kleiner, wat leidt tot een lagere efficiëntie, hogere kosten en minder comfort.

Zorg voor heldere instructies over het gewenste gedrag (gebruik ventilatie en verwarming)

Doordat LTV een trager systeem is, is (meestal) een verandering in het gedrag van de gebruikers van het gebouw nodig om comfortabel te kunnen verwarmen met betonkernactivering.

Hieronder twee voorbeelden. Hierbij zijn ook de redenen en voorwaarden aangegeven, zodat de gebouwgebruikers begrijpen waarom ze hun gedrag moeten aanpassen en dat dit voor hen geen nadelige consequenties heeft.

  • Zet de verwarming niet lager in de nacht en/of bij afwezigheid (of maar 1 of 2 graden). Door de lage temperatuurverwarming kost verder afkoelen en weer opwarmen juist extra energie en dus energiekosten. Daarnaast duurt het langer om de ruimte op de juiste temperatuur te krijgen.
  • Zet – in het stookseizoen – geen ramen en deuren open voor ventilatie. Er wordt voldoende geventileerd door het ventilatiesysteem. Het ventilatiesysteem heeft warmteterugwinning, er gaat daar geen warmte onnodig verloren.

Milieu aspecten

BKA bespaart gasverbruik voor verwarming en elektriciteitsverbruik voor koeling t.o.v. een conventioneel verwarmings- en koelsysteem.

Financiële aspecten

BKA wordt tijdens de bouw van een pand toegepast. De meerkosten zijn daardoor beperkt. In het gebruik is BKA het meest zuinige afgiftesysteem, dat momenteel beschikbaar is. De besparing op de energiekosten is circa 40% (t.o.v. een conventionele CV-installatie). Pas je BKA toe, dan is een dag-/nachttarief financieel het meest voordelig. BKA werkt efficiënter als ook ’s nachts verwarmd en gekoeld wordt.

Aanvullende informatie

Goed te combineren met WKO, warmtepompen en HR-ketels. De efficiëntie van deze energiesystemen neemt toe door de combinatie met HTK en LTV.

Bron: Rehau, TU Eindhoven, vakblad installatie en sanitair

De maatregel is afkomstig van Stimular.nl, een website die actueel gehouden wordt door Stichting Stimular. Op Stimular.nl vindt u nog meer besparingstips, voorbeelden en inspiratie, ook voor andere branches.