Terug naar zoekresultaten

Voldoe aan (erkende) maatregelen uit Omgevingswet

Het Activiteitenbesluit geeft algemene milieuregels voor bedrijven. Dit artikel behandelt de (erkende) maatregelen uit het Activiteitenbesluit, uitgesplitst naar:

  • energiebesparing
  • afvalscheiding
  • vervoersmanagement

Wettelijke regels voor energiebesparing

Het Activiteitenbesluit milieubeheer (wetgeving, artikel 2.15) schrijft voor dat bedrijven die meer dan 50.000 kWh (incl. eigen opwek) en/of meer dan 25.000 m3 aardgasequivalent verbruiken, alle energiebesparende maatregelen nemen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder.

Sinds 1 december 2015 zijn er lijsten met erkende maatregelen voor energiebesparing. De erkende maatregelen zijn de besparingsmaatregelen die zich in een bedrijf binnen vijf jaar terugverdienen. Een bedrijf dat die maatregelen toepast voldoet aan de wettelijke verplichting om energie te besparen. Dit maakt het voor ondernemers makkelijker om energie en kosten te besparen. Het schept ook duidelijkheid, waardoor de uitvoering en handhaving van de wet makkelijker verloopt. Eerst waren de lijsten per branche, m.i.v. 2023 is er één Erkende Maatregelen Lijst.

Maatregelen worden in twee typen ingedeeld:

  • Direct uitvoerbaar (voorheen toepasbaar op een zelfstandig moment)
    De maatregel moet direct worden uitgevoerd, er hoeft niet te worden gewacht op een vervangingsmoment. De investering verdient zich binnen vijf jaar terug.
  • Niet direct uitvoerbaar (voorheen toepasbaar op een natuurlijk moment)
    De maatregel moet worden uitgevoerd op een vervangingsmoment, als apparatuur, installaties, of (bouwkundige) voorzieningen aan vervanging toe zijn. De meerkosten van de energiezuinige optie verdienen zich binnen 5 jaar terug. Bijvoorbeeld: alleen bij vervanging van semi-verticale koelmeubels is dagafdekking verplicht. De ondernemer moet zich op dat moment realiseren, dat sprake is van een verplichting. Organisaties met een (meerjaren)onderhoudsplan kunnen de maatregelen hierin opnemen.

Aanvullend zijn er bij bijna alle erkende maatregelen voor energiebesparing ook maatregelen voor doelmatig beheer en onderhoud (DBO) vastgesteld. Lees verder in de maatregel Jaarlijks doelmatig beheer en onderhoud van (erkende) energiemaatregelen. Bijna alle bedrijven zijn verplicht hun energieverbruik te registreren en monitoren, zie de maatregel Registreer en analyseer energieverbruik | energiebeheer­systeem, EBS.

Erkende energiemaatregelen in de Stimular-maatregelen-database

Alle erkende energiemaatregelen staan in de maatregelen-database op stimular.nl. Je kan verplichte maatregelen selecteren en in de maatregel kan je dan zien voor welke branches de maatregel veelal toepasbaar is. Je kan ook de verplichte maatregelen voor jouw branche selecteren. Stimular heeft hiervoor een inschatting gemaakt welke maatregelen in welke branches toepasbaar zijn.

Erkende energiemaatregelen in de Milieubarometer

Met de Milieubarometer maken bedrijven en organisaties eenvoudig een CO2-footprint en milieugrafieken van hun bedrijfsvoering. In de Milieubarometer zijn de erkende maatregelen te herkennen aan het blauwe labeltje (logo Rijksoverheid). Organisaties kunnen hier eenvoudig een overzicht bijhouden van de energiemaatregelen. Stimular heeft hiervoor een inschatting gemaakt welke maatregelen in welke branches toepasbaar zijn.

Wettelijke regels voor afvalscheiding

Het beleid voor afvalscheiding is gebaseerd op de zorgplicht in het Activiteitenbesluit milieubeheer (artikel 2.1, lid 2p). De regels zijn uitgewerkt in het Landelijk Afvalbeheerplan (LAP).

Bedrijfsafval dat je moet scheiden bestaat uit:

  • Bedrijfsafval dat je afhankelijk van je bedrijfssituatie moet scheiden
    Welk bedrijfsafval je moet scheiden hangt af van de grootte van je locatie en je wekelijkse hoeveelheid afval. Heb je bijvoorbeeld een heel klein bedrijf, dan is er beperkt ruimte voor afvalcontainers. Daarom hoef je niet in alle gevallen afval te scheiden.
  • Bedrijfsafval dat je moet scheiden als je er eenmalig veel van hebt
    Soms heb je eenmalig veel van één soort afval. Bijvoorbeeld bij onderhoud, een grote levering, als je je inventaris vervangt of nieuwe bedrijfskleding aanschaft.
  • Bedrijfsafval dat je altijd moet scheiden
    Dit bedrijfsafval moet je altijd scheiden, of je daar nu veel of weinig van hebt. Ook maakt het niet uit hoe vaak je het afval hebt.

Bekijk welk afval in welke categorie valt in de Afvalwijzer voor bedrijven

Wil je weten welke afvalstromen je moet scheiden? Ga naar de Afvalwijzer voor bedrijven en doorloop de checklist. Het resulterende overzicht van te scheiden afval kun je uitprinten of opslaan.

Ongeacht de bedrijfssituatie moet gevaarlijk afval (waaronder asbest) altijd gescheiden worden.

Afval maatregelen in de Stimular-maatregelen-database

In de maatregelen-database op stimular.nl staan vele afvalscheidingsmaatregelen. Per branche kan je de verplichte maatregelen selecteren en in de maatregel kan je zien voor welke branches de maatregel verplicht is, d.w.z. dat de afvalstromen over het algemeen voldoende vrijkomen om afvalscheiding uit te kunnen voeren.

Afval maatregelen in de Milieubarometer

In de Milieubarometer zijn de afvalscheidingsmaatregelen die standaard zijn voor een bedrijf in de betreffende branche te herkennen aan het blauwe labeltje (logo rijksoverheid).

Wettelijke regels voor vervoersmanagement

Volgens het Activiteitenbesluit milieubeheer (artikel 2.1 lid 2k) moeten organisaties de nadelige gevolgen voor het milieu van het verkeer van personen en goederen van en naar de inrichting zo veel mogelijk voorkomen of beperken. Anders dan de wetgeving voor energie en afval is er geen verplichting voor het uitvoeren van maatregelen. Grote bedrijven (vanuit de EED) en bedrijven met veel verkeersbewegingen zijn verplicht een Besparingsplan Zorgplicht Vervoer te maken. In de Handreiking Vervoersmanagement is dit geconcretiseerd. Er staan onder andere drempelwaarden in waarboven het nemen van maatregelen voor de betreffende vervoersvorm relevant is.

Zie ook de maatregel Vervoersmanagementplan waarin de drempelwaarden (vervoersrelevantie) en de onderdelen van een besparingsplan vervoer zijn toegelicht.

Vervoersmaatregelen in de Stimular-maatregelen-database

In de maatregelen-database op stimular.nl staan meer dan 80 maatregelen over woon-werkverkeer, zakelijk verkeer, goederenvervoer en bezoekersverkeer. Via het filter proces of thema kunnen deze onderwerpen verkend worden.

Vervoersmaatregelen in de Milieubarometer

In de Milieubarometer zijn de vervoersmaatregelen onder de verschillende subcategorieën terug te vinden. De maatregel Vervoersmanagementplan is gemarkeerd met een blauw labeltje (logo Rijksoverheid) om helder te maken dat vervoersmanagement verplicht kan zijn.

Bron: Stichting Stimular, Infomil

De maatregel is afkomstig van Stimular.nl, een website die actueel gehouden wordt door Stichting Stimular. Op Stimular.nl vindt u nog meer besparingstips, voorbeelden en inspiratie, ook voor andere branches.