Terug naar zoekresultaten

Tijdschakelaar voor ruimteverwarming

Beschrijving: tijdschakelaar of klokregeling voor verwarming

Een tijdschakelaar of klokregeling voorkomt dat de verwarming onnodig in bedrijf is. Een tijdschakelaar is er in digitale en analoge uitvoering en kan in de besturingsinstallatiekast van de gebouwverwarming worden gemonteerd, of in het gebouwbeheerssysteem worden geïntegreerd.

Toepasbaarheid: wanneer tijdschakelaar verwarming toepassen?

Deze maatregel is toepasbaar als geen automatische aan- en uitschakeling van de ruimteverwarming aanwezig is. Daarnaast is een tijdklok in het algemeen toepasbaar bij apparatuur die niet continu warmte hoeft te leveren. Voorbeelden zijn centrale verwarming, luchtverhitters en boilers.

Milieu aspecten: gasbesparing tijdschakelaar verwarming

Als er nog geen nachtverlaging is, bespaart de tijdschakelklok minimaal 15% op het gasverbruik.

Financiële aspecten

Kosten zijn afhankelijk van de complexiteit van de cv-installatie, en minimaal € 125 voor een simpele installatie. Vuistregel is € 1 per m2 gebruiksoppervlak (Bron: Arcadis 2022).

Direct gestookte heaters hebben ieder een regeling nodig. Bij indirect gestookte heaters kan de regeling bij de centrale ketel.

Deze maatregel verdient zich vaak binnen vijf jaar terug.

thermostaatregeling
Bron foto: RVO, Informatiebank Erkende Maatregelen 2023 .

Aanvullende informatie

Jaarlijks controleren

Controleer jaarlijks of de tijdschakelaar nog goed loopt. Een goed moment hiervoor is de overgang van zomertijd naar wintertijd.

Erkende maatregel voor energiebesparing

Deze tekst wordt binnenkort geactualiseerd.

Het Activiteitenbesluit schrijft voor dat locaties die aan bepaalde voorwaarden voldoen verplicht zijn rendabele energiebesparende maatregelen te nemen. Deze maatregel is (onder voorwaarden) rendabel ofwel erkend. Een maatregel is erkend op een zelfstandig moment (“Direct uitvoerbaar? Ja”) of op een natuurlijk moment (bij vervanging/renovatie) en soms afhankelijk van de situatie. Lees meer in de maatregel Voldoe aan (erkende) maatregelen uit Omgevingswet. Op de website van RVO kan je de volledige Erkende Maatregelenlijst (EML) 2023 downloaden met daarbij de technische en economische randvoorwaarden.

Energiezuinige technieken moeten goed beheerd worden om te besparen wat mogelijk is. Daarom heeft de overheid voor alle erkende energiemaatregelen aangegeven welk doelmatig beheer en onderhoud (DBO) nodig is. Beoordeel jaarlijks of de techniek nog goed functioneert. Lees meer in maatregel Jaarlijks doelmatig beheer en onderhoud van (erkende) energiemaatregelen.

Bronnen: Stimular, Erkende Maatregelenlijst 2019, Erkende Maatregelenljst 2023 en Informatiebank

De maatregel is afkomstig van Stimular.nl, een website die actueel gehouden wordt door Stichting Stimular. Op Stimular.nl vindt u nog meer besparingstips, voorbeelden en inspiratie, ook voor andere branches.