Je bent zover om te certificeren!

De certificeringskosten hangen af van een aantal factoren:

  • het niveau (brons, zilver of goud)
  • het aantal te keuren locaties
  • de omvang van de locaties.


Er wordt altijd gerekend met een traject van drie jaar. Hieronder valt een initiële keuring, een controle na één jaar en een controle na twee jaar.

De kosten beginnen voor niveau brons op één locatie op circa 6.000 euro. Dit zijn dus de totale kosten voor drie jaar. De kosten zijn gebaseerd op het aantal benodigde uren voor de keuring en controles en worden door een formule berekend. Bij het certificeren van meer locaties wordt bovendien met een steekproef op de keuring en controles gewerkt.

In bijzondere gevallen wordt in overleg met de auditor een opdracht op maat gemaakt. Dit is bijvoorbeeld het geval op zeer grote zorgterreinen met veel verschillende panden of als sprake is van een RIBW-instelling zonder vastgoed.

Offerte aanvragen
Voor niveau brons en zilver kun je bij MPZ offerte aanvragen. Eerst een kostenindicatie? Gebruik dan de rekentool van MPZ. Je kunt deze hieronder downloaden. Direct een offerte aanvragen? Mail je verzoek naar MPZ met opgaaf van het gewenste niveau, het aantal te keuren locaties en per locatie het adres, de m2 vloeroppervlak en het aantal bedden.

Voor het niveau goud met Milieukeur liggen de tarieven hoger. Je dient hiervoor offerte op te vragen bij het Keurmerk Instituut.

Ontvang de rekentool voor een inschatting van de kosten van de Milieuthermometer Zorg

De tool is niet geschikt voor RIBW-instellingen, zorginstellingen met grote terreinen (>25.000 m2) of opdrachten van meer dan 20 locaties. Vraag kosten hiervoor op via info@milieuplatformzorg.nl. De berekeningen in de rekentool geven slechts een indicatie. Er kunnen geen rechten aan ontleend worden.

E-mail*

Na de opdrachtverstrekking aan MPZ wordt de auditor ingeschakeld. Hij neemt contact op om het traject door te nemen en een afspraak voor bezoek op locatie in te plannen.

Je kunt bij een audit ongeveer het onderstaande verwachten:

De audit start met de beoordeling van het dossier met documenten en bewijslast. Aansluitend zal de auditor een ronde maken door de instelling langs de verschillende afdelingen: technische dienst (inclusief energie, afvalbeheer, catering/restaurant, groenbeheer (indien van toepassing), inkoop (indien van toepassing), schoonmaak (inclusief textielbeheer) en directie.

  • 09.30 uur aanvang en kennismaking
  • 10.00 uur beoordeling documentatie
  • 12.30 uur lunchpauze
  • 13.00 uur rondgang verschillende locaties en interviews
  • 17.00 afsluiting

Zie voor meer informatie over de audit en offerte de Handleiding Milieuthermometer Zorg versie 6 (pdf), 2022, MPZ.