Dossier:
Voeding

Gezonde leefstijl: goed voor mens én milieu

Gezonde voeding is een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl, samen met voldoende beweging. Een ongezonde leefstijl kan tot chronische aandoeningen leiden. Deze worden nu vaak met medicatie behandeld. Wetenschappelijk inzicht leert ons dat zelfs een kleine verandering van leefstijl invloed kan hebben op het verminderen of zelfs verdwijnen van de klachten van de patiënt.

Wat werkt?
Op basis van de resultaten van RIVM zijn hier 3 krachtige adviezen die gezonde voeding verbeteren.

  • Geef voldoende menukeuze: Bij patiënten in ziekenhuizen of bewoners van verpleeg- of verzorgingshuizen helpt flexibiliteit in menukeuze en eetmoment om ondervoeding te voorkomen. Daarnaast heeft dit een positief effect op de energie- en eiwitinname van patiënten en bewoners. Dit verkleint ook de kans op voedselverspilling.
  • Maak gebruik van voedingsassistenen: Bij patiënten in ziekenhuizen of bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen draagt de inzet van voedingsassistenten voor hulp bij menukeuze bij aan een hogere voedsel-, energie- en eiwitinname.
  • Pas gecombineerde leefstijlinterventies toe: Gecombineerde leefstijlinterventies met veranderingen in de omgeving die uitnodigen tot gezonde voeding en bewegen helpen onder andere om overgewicht terug te dringen bij bewoners van GGZ geestelijke gezondheidszorg-instellingen en in de gehandicaptenzorg.

Naast bovenstaande tips kun je voedingsprocessen aan de voorkant verbeteren door duurzaam inkopen en aan de midden- en achterkant door het voorkomen van voedselverspilling. Daar gaan de volgende pagina’s over.

Vorige // Volgende

Kijk ook eens bij de milieumaatregelenmodule voor direct uit te voeren duurzame maatregelen!