Dossier:
Communicatie

Introductie

Alles staat of valt bij goede communicatie. Dit geldt zeker voor duurzaamheid. Er zijn nog altijd mensen die denken dat het niet zo’n vaart loopt met de klimaatcrisis. Hoe communiceer je over duurzaamheid, zodat de urgentie beklijft? En medewerkers actief hun bijdrage gaan leveren om de klimaatdoelen van hun organisatie te realiseren? Hoe ga je om met de verschillende meningen op de werkvloer? En, hoe voorkom je een ‘overkill’ aan informatie?

Alle organisaties staan voor dezelfde opgave en puzzel. Om nu door te kunnen pakken en snel stappen te zetten, bundelen we de krachten door positieve ervaringen en voorbeelden van communicatieve uitingen met elkaar te delen.

Draaiboek & voorbeelden
Ter ondersteuning is het Draaiboek Groene Communicatie in de Zorg, 2023, MPZ opgesteld. Ook is er voor leden het Draaiboek Groene Communicatie in de Zorg, bijlagen, 2023, MPZ met linkjes naar websites, duurzame acties, informatieve berichten en presentaties, flyers, de issuekalender, etc. beschikbaar.

Werkgroep Groene Communicatie
De Werkgroep Groene Communicatie verzamelt en deelt doelmatige communicatie-uitingen afgestemd op de diverse doelgroepen binnen organisaties.

Enkele tips die in het draaiboek staan:


  • Probeer de mensen die een bijdrage willen leveren bij elkaar te krijgen. Bijvoorbeeld via een oproep op intranet. Het animo is vaak groter dan gedacht.

  • Maak het bestuurlijk draagvlak zichtbaar. Het is altijd makkelijker uw collega‚Äôs iets te vragen naar aanleiding van de doelstellingen uit het vastgestelde beleid voor duurzame zorg.

  • Stem vorm van de boodschap af op de doelgroep.

  • Maak gebruik van campagnes en rolmodellen.

  • Vier de successen. Niets werkt zo goed als laten zien dat je als collectief iets voor elkaar hebt gekregen.

Kijk ook eens bij de milieumaatregelenmodule voor direct uit te voeren duurzame maatregelen!