Dossier:
Energie & Vastgoed

Aan de slag

Als je een beetje weet hoe het zit met wetgeving en akkoorden in de zorg op het gebied van energie kun je zelf aan de slag. Je kunt daarbij gebruik maken van de volgende hulpmiddelen en tools:

Expertisecentrum Verduurzaming Zorg
Zie het volgende kopje en ga aan de slag met een eigen CO2-routekaart.

Ontzorgingsloket Maatschappelijk vastgoed
Voor eigenaren van maatschappelijk vastgoed met een kleine vastgoedportefeuille is verduurzaming van gebouwen vaak een uitdaging. Iedere provincie ondersteunt deze eigenaren daarom bij het verduurzamen van hun gebouwen met een stukje ontzorging. Zij krijgen ondersteuning en begeleiding op maat van duurzaamheidscoaches. Aanmelden hiervoor kan bij het loket van de provincie.

Subsidies
Momenteel (zomer 2022) is de DUMAVA subsidie geopend. Maatschappelijk vastgoedeigenaren (waaronder zorginstellingen) kunnen subsidie krijgen voor energieadvies, een energielabel en verduurzamingsmaatregelen. Meer informatie en aanmelding vind je op deze website van RVO.

Zie dossier wetgeving voor meer subsidies.

Energiecampagne
MPZ start in de zomer van 2022 met een energiecampagne. Zorginstellingen kunnen zich hiervoor aanmelden en ontvangen een pakket met campagne materialen. Door een gecoördineerde landelijke week hiervoor te gebruiken ontstaat veel aandacht. MPZ zoekt de landelijke media hiervoor op, zorginstellingen kunnen melding doen bij lokale media.

Zie voor meer informatie het nieuwsbericht hierover.

Energiemaatregelen module
Stichting Stimular heeft een uitgebreide maatregelen module ontwikkeld. Hierin staan zeer veel energiemaatregelen (en ander maatregelen, bijvoorbeeld t.a.v. afval). Per maatregel staat aangegeven wat de maatregel inhoudt, wat de kosten zijn en wat de duurzaamheidswinst is.

MPZ mag gebruik maken van deze module en heeft een splitsing op zorgspecifieke maatregelen. Zie hier de module.

Vorige // Volgende

Kijk ook eens bij de milieumaatregelenmodule voor direct uit te voeren duurzame maatregelen!