Dossier:
Energie & Vastgoed

Energieverbruik in de zorg

Voor een goed functionerend zorggebouw is voldoende verlichting, ventilatie, bevochtiging, koeling en verwarming nodig, in de zorg zelfs vaak zelfs 24 uur per dag. In de ziekenhuizen komt naar nog een flink elektriciteitsverbruik van medische apparatuur bij. In de ouderenzorg juist weer een hoger verbruik door bijvoorbeeld hogere verwarming.

Gemiddeld zorgt het gebouw- en procesgebonden energieverbruik in de zorg voor 40% van de CO2-uitstoot. In het plaatje hieronder zie je waar de energie naartoe gaat bij de gemiddelde care instelling. Meer informatie hierover vind je in de publicatie Energiebalans hiernaast of op de website van het Expertisecentrum verduurzaming zorg.

Energiebalans gemiddelde care instelling

De verwarming van ruimten en tapwater gebeurt in de zorg nog vaak met aardgas. Aardgas is een fossiele brandstof en daarom is het belangrijk dat we dit uitfaseren en overstappen op een hernieuwbare energievoorziening.

Met alleen overstappen op de inkoop van groene energie gaan we er helaas niet komen. Het is naast van het gas af ook belangrijk te werken aan zoveel mogelijk energiebesparing en de eigen opwek van duurzame energie.

Om dat te realiseren zijn diverse sporen opgezet door de overheid. Er zijn wetgevingen, regelingen en akkoorden om ervoor te zorgen dat energie en vastgoed in de zorg met gepaste snelheid verduurzamen. In het volgende kopje lees je wat deze regelingen zijn en hoe ze samen hangen.

Om zorginstellingen te helpen bij invulling van alle wetten en akkoorden is het Expertisecentrum Verduurzaming Zorg (EVZ) opgezet. Omdat daar alle relevante kennis gedeeld wordt, zal in dit dossier geen inhoudelijke informatie gegeven worden. MPZ raadt aan vooral gebruik te maken van het EVZ op het gebied van energie en vastgoed.

Vorige // Volgende


Kijk ook eens bij de milieumaatregelenmodule voor direct uit te voeren duurzame maatregelen!