Dossier:
Beleid & Organisatie

Monitoring & Benchmarken

“Waar staat mijn organisatie eigenlijk?” is een veelgehoorde vraag bij MPZ. Hoe doen we het ten opzichte van de andere zorgorganisaties op milieugebied? Om dit te beantwoorden, maakt MPZ al jaren samen met de leden de jaarlijkse balans op met de Milieubarometer. Dit is een online meetinstrument om de CO2 footprint van een organisatie te berekenen. Voor ziekenhuizen resulteert dit sinds 2006 in een jaarlijkse gemiddelde op verschillende thema’s zoals energie, afval en vervoer.

Goede monitoring van verbruik en impact heeft ten minste drie voordelen:

  • Het vertelt waar potentiële milieuwinst te halen is en waarom. Het is daarom een goede uitgangspositie voor het schrijven van beleid en het bedenken van acties.
  • Het brengt trends over de jaren of maanden in beeld die anders niet op zouden vallen. Een systematische uitschieter in het gasverbruik van juli kan duiden op een fout in de inregeling. Een onverklaarbaar hoog volume afval in augustus kan een tikfout zijn van de inzamelaar. Dit kan ook kosten schelen.
  • Het stelt in staat te vergelijken met branchegenoten of juist onderlinge locaties van de eigen organisatie. Met kengetallen per vierkante meter vloeroppervlak, medewerker of bed kun je eerlijk vergelijken.

De Milieubarometer in één minuut uitgelegd:


Vorige // Bekijk alle documenten in dit dossier

Kijk ook eens bij de milieumaatregelenmodule voor direct uit te voeren duurzame maatregelen!