Dossier:
Beleid & Organisatie

LET OP: Er wordt momenteel gewerkt aan vernieuwing van de bibliotheek! Klik op 'alle documenten' voor het voorlopige overzicht van documenten per thema.

Monitoring & Benchmarken

“Waar staat mijn organisatie eigenlijk?” is een veelgehoorde vraag bij MPZ. Hoe doen we het ten opzichte van de rest op milieugebied? Om dit te beantwoord maakt MPZ al jaren samen met de leden de jaarlijkse balans op met de Milieubarometer. Dit is een online instrument om de CO2 footprint van een organisatie te berekenen. Voor ziekenhuizen resulteert dit sinds 2006 in een jaarlijkse gemiddelde op verschillende thema’s zoals energie, afval en vervoer.

Goede monitoring van uw verbruik en impact heeft ten minste 3 voordelen:

  • Het vertelt u waar potentiële milieuwinst te halen is en waarom. Het is daarom een goede uitgangspositie voor het schrijven van beleid en het bedenken van acties.
  • Het brengt trends over de jaren of maanden in beeld die anders niet op zouden vallen. Een systematische uitschieter in het gasverbruik van juli kan duiden op een fout in de inregeling. Een onverklaarbaar hoog volume afval in augustus kan een tikfout zijn van de inzamelaar. Dit kan u ook kosten schelen.
  • Het stelt u in staat te vergelijken met branchegenoten of juist onderlinge locaties van uw eigen organisatie. Met kengetallen per vierkante meter vloeroppervlak, medewerker of bed kunt u eerlijk vergelijken.

Vorige // Bekijk alle documenten in dit dossier