Dossier:
Natuur & Healing Environment

Gezonde Leefstijl

Een belangrijk onderdeel van preventieve gezondheidzorg is aandacht voor een gezonde leefstijl. Gezonde voeding, voldoende beweging en voldoende ontspanning kunnen veel klachten verminderen of voorkomen. Ziektes als obesitas, burn-out en depressie komen veel voor in onze maatschappij en de oorzaak zit vaak in een ongezonde leef- of werkstijl.

Als zorginstelling kun je bijdragen aan een gezonde leefstijl van zowel je werknemers als je patiënten/cliënten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld:


  • Voldoende beweging. Biedt co-financiering van een fiets of sportabonnement aan. Creëer ruimte en/of tijd voor sporten op werk. Een tuin kan wonderen doen voor ontspanning van zowel patiënt als personeel. Doe mee aan de nationale fiets-naar-je-werkdag en standaardiseer bewegingsadvies in het zorgproces.
  • Gezonde voeding. Zorg voor voldoende gezonde keuze in zowel het bedrijfsrestaurant als de patiënt/cliëntmaaltijden. Zie het themadossier Voeding voor meer informatie.
  • Rookvrije zorginstelling. Maak het zorgterrein rookvrij of alloceer rookzones naar een plek waar anderen er geen last van hebben. Kijk voor meer informatie en een toolkit op www.rookvrijezorg.com.

    Vorige // Alle documenten

Kijk ook eens bij de milieumaatregelenmodule voor direct uit te voeren duurzame maatregelen!